Posted on

Ademen

ademen

Goed vrij kunnen ademen is bij COPD het grootste probleem. Delen van de longen zijn immers ontstoken en/of beschadigd. Twee zaken zijn dan extra van belang: trainen van de hartspier zodat deze zo goed mogelijk de nog beschikbare zuurstof kan rondpompen en het oefenen van een buikademhaling zodat de lucht zo diep mogelijk in de longen komt. Zoveel mogelijk bewegen in combinatie met een lage buikademhaling is het advies. Wanneer bewegen eng is, probeer dan toch voorzichtig zoveel mogelijk te doen. Een half uur per dag matig bewegen (wandelen, huishoudelijke taken doen of tuinieren) is het eerste streven. Dit mag in blokken van 5 of 10 minuten per keer.

De ademhaling is bijzonder. Het verbindt ons lichaam rechtstreeks met de buitenwereld. We ademen constant, zonder dat we er erg in hebben, en tegelijkertijd kunnen we onze ademhaling ook zelf beïnvloeden. De onbewuste ademhaling heeft invloed op de processen in het lichaam, en de bewuste ademhaling ook. We kunnen dus door middel van onze ademhaling andere functies van het lichaam beïnvloeden.

Samenwerking
De ademhaling heeft invloed op organen, zoals het hart, hormoonstelsel, afweersysteem. In stressvolle situaties versnelt de ademhaling automatisch. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Het adrenalineniveau in het bloed stijgt en daardoor versnelt de ademhaling. Andersom werkt dit ook. Wanneer we de ademhaling opzettelijk versnellen, gaat het adrenalineniveau omhoog en ervaren we meer stress.

Wanneer we psychische stress hebben terwijl we stilzitten, bijvoorbeeld achter een computer, dan is het hele lichaam in constante staat van paraatheid, terwijl het feitelijk niet nodig is. We hoeven immers niet te vechten of te vluchten. De ademhaling is op dat moment veel sneller dan goed voor ons is. Daarbij is een snelle ademhaling vaak ook een hoge ademhaling. Het lichaam kan dan niet optimaal herstellen, vaak met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, gejaagd gevoel, minder goed korte termijngeheugen, onverwacht spierpijn, koude handen en voeten en hartkloppingen tot gevolg.

Optimaal ademen
Voor zowel de geestelijke als de fysieke gezondheid is ademen dus belangrijk. Een rustige, diepe buikademhaling, waarbij de buik opbolt bij inademing, is de meest voedende, rustgevende ademhaling. Wees je bewust van de manier waarop je ademt. Is je buik ontspannen? Zijn je schouders laag? Komt je ademhaling zo diep mogelijk in je buik? Adem je door je neus? Je kunt ervoor kiezen om regelmatig te mediteren en je daarbij voor te stellen dat de zuurstof wordt opgenomen door je longen en zich door je lichaam verspreidt. Je zult merken dat naarmate je er meer op let, het steeds beter gaat.

Posted on

Rompstijfheid 

rompstijfheid

Goed kunnen bewegen begint bij een goed functionerende basis: de rug. De ruggengraat is de basis van waaruit bewegingen worden uitgevoerd. Hoewel een soepele rug kan klinken als iets nastrevenswaardigs, is dat maar deels waarheid. Niet de gehele rug dient soepel te zijn voor optimaal functioneren. De onderrug dient juist relatief stijf te zijn en de bovenrug mobiel. Vergelijk het maar met een katapult. Het stokje moet stevig zijn om beweging van het elastiekje goed over te kunnen brengen. De onderrug is dat stokje. Een zwabberend stokje kan geen krachten overbrengen, net zoals je een slappe brandweerslang niet vooruit kunt duwen.

We proberen vaak de gehele rug soepel en mobiel te houden. Rugklachten ontstaan dan vaak doordat het lichaam ergens in de rug stijfheid probeert te creëren. Als dat op een plaats gebeurt die eigenlijk mobiel zou moeten zijn, dan kan de hele structuuropbouw ontregelt raken, wat kan resulteren in uiteenlopende beweegklachten, ook verderop in het lichaam. Een stabiel gewricht dat stabiel blijft, zorgt voor een optimale beweeguitslag van het mobiele gewricht wat eraan gekoppeld is.

Hoe bereik je rompstijfheid?
De onderrug zou dus relatief stijf moeten zijn, zodat de bovenrug mobiel kan zijn. Hoe zorg je daarvoor? Door de ‘tentlijnen’ strak te houden. Als je de onderkant van de ruggengraat (lumbosacraal) ziet als een tentstok die overeind moet blijven, dan zijn de spieren die eromheen lopen de tentlijnen. Om de tentstok rechtop te houden dienen de lijnen aan iedere zijde even strak aangespannen te zijn. Gebruiken we de spieren rond de romp onevenredig (door bijvoorbeeld alleen de buikspieren te trainen of de buik in te houden tijdens training), dan levert het rechtop staan op den duur logischerwijs problemen op. Rompstijfheid kun je opbouwen door de spieren rondom de romp evenredig te trainen. Dus niet alleen crunches en pushups, maar ook zijplanken en oefeningen om de rugspieren te versterken, zoals deadlifts en bent-over-rows.

Ademhaling
Of je nu wel of niet van plan bent rompstijfheidsoefeningen te doen, met je ademhaling kun je je houding en lichaamsfunctie altijd trainen. De ademhaling dient naar de buik toe te zijn. Wanneer je een goede buikademhaling handhaaft creëer je automatisch ook rompstijfheid, zowel in rust als tijdens inspanning. Door de druk die de ademhaling van binnenuit geeft op de rompspieren en het diafragma, ontstaat ook spanning op de ‘tentlijnen’, wat rompstijfheid ten goede komt. Goed ademhalen is een voorwaarde voor een goed functionerende wervelkolom en dus goed functionerend beweegapparaat.

Bron: www.chivo.nl

Posted on

Gezond eten

frambozen hart

Gezond eten is lekker en goed voor hart en vaten. Hierbij horen 9 spelregels. Schakel een diëtist in voor uitgebreid persoonlijk advies.

Gezonde voeding bestaat uit:
– onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet.
– weinig zout.
– veel groente en fruit.
– voldoende vezels.

Spelregels
Overstappen op een gezond(er) eetpatroon? Houd je dan aan deze 9 spelregels:

1. Eet lekker
Er zijn genoeg producten die lekker én gezond zijn.

2. Eet gevarieerd
Eet niet elke dag hetzelfde. Wissel dagelijks voedingsmiddelen af uit elk van de 4 groepen:
– groente en fruit.
– brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten.
– zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers.
– vetten en olie.

3. Eet niet te veel
Niet iedereen kan evenveel eten. De lichaamsbouw, hoeveel iemand beweegt en het geslacht tellen mee.

Voor mensen die weinig bewegen (bijvoorbeeld een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd) is de algemene richtlijn:

– mannen (30-50 jaar): 2500 kilocalorieën per dag
– vrouwen (30-50 jaar): 2000 kilocalorieën per dag

4. Eet veel groente en fruit
Eet minstens 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Neem bijvoorbeeld vers fruit bij het ontbijt of maak een salade bij de lunch.

5. Eet voldoende vezels
Voedingsvezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte. Kies voor volkoren producten. Ook groente en fruit bevatten veel vezels.

6. Eet minder verzadigd vet
Teveel verzadigd vet of transvet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Kies voor producten met onverzadigde vetten, zoals halvarine in een kuipje, vloeibare margarine in een spuitfles, olie, vette vis en noten. En kies bijvoorbeeld voor magere en halfvolle producten.

7. Wees zuinig met zout
Zout verhoogt de bloeddruk. Voeg geen of weinig zout toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout. Van het zout dat we binnenkrijgen komt gemiddeld 80% uit kant-en-klare producten, 20% voegen we zelf toe. Kijk daarom op het etiket, ook van bijvoorbeeld kaas en worst.

8. Drink voldoende
Drink minstens 1,5 liter per dag. Water, thee, melk, soep: alles telt mee.

9. Drink niet te veel alcohol
Voor vrouwen geldt maximaal 1 glas alcohol per dag, voor mannen maximaal 2 glazen per dag.

Bron: https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten

Posted on

Succesverhaal Jessica Deij

jessica deij

Wat heb je bereikt sinds dat je gestart bent met de GLI?
Allereerst waar ik enorm trots mee ben is dat ik 12.5 kilo ben afgevallen. Ik ben begin september 2023 gestart met GLI en 2x per week een groepsles. Mijn conditie is veel beter, ik slaap veel beter en weet dat ik keuzes moet maken, doordat ik de calorie tracker bijna elke dag invul.

Waarom heb je voor de GLI gekozen?
Ik zocht begeleiding om mijn motivatie terug te vinden voor te sporten en coaching voor mijn eet- en vooral alcoholpatroon. Ik was nog een dagelijkse alcohol drinker en ik had een stressperiode vorige zomer wegens verhuisplannen, waardoor ik heel veel nachten wakker heb gelegen. Had geen zin om wat actiefs te doen. Ik heb allergisch astma. Ik moest een schop onder mijn gat hebben. Ik stuurde eind augustus een mail naar No Time Fit, om informatie en zo gezegd zo gedaan. Leuk intake gesprek met Marnick, daarna nog een proefles, amai wat heb ik die week daarna afgezien, zoveel spierpijn. Er was No Way Back, NO Excuses, de knop was om.

Wat vind je van de begeleiding?
Ik was gelijk eigen aan de coach, Maud mijn steun, ik mag haar altijd appen als ik een terug val voel aankomen.
Bij elke evaluatie gesprek, ga ik een stapje vooruit, we bekijken de obstakels, wat kan ik nog beter doen.
Hoe ga ik om met bepaalde trickers, dat is in mij geval een wijntje drinken. Ik ben ook heel eerlijk geweest… dat moet je wel zijn want anders hou je je zelf voor de gek.  Een luisterend oor is zo fijn.

Is het goed vol te houden?
Ja, als je eerlijk naar je zelf bent en je houdt je calorie tracker elke dag bij, dan is het zeker goed vol te houden.
Ik ben wel wat meer gaan sporten/bewegen. zodat ik wel elke keer in een calorietekort kom.  2x per week een groeples, ik kom zoveel mogelijk op de fiets (IJzendijke-Breskens). Ik doe thuis nog een fitness workout en een Body en mind les en elke week nog een wandeling van minimaal 9km.

Zou je het anderen aanraden?
Ik raad het iedereen aan. Het is zo gezellig zeker de groepslessen, dat vind ik zelf. Elke keer een verrassing wie komt er sporten, welke oefeningen gaan we doen. De wekelijkse challenge is ook een uitdaging. Bootcamp, Suppen, aanrader gewoon doen, je ontmoet altijd leuke personen. Je komt met een lach en je gaat met een lach en ja ook met spierpijn…. I Love It!

Posted on

Ontbijt

ontbijt

Na een nacht en soms een avond én nacht is het noodzakelijk de energievoorraad in het lichaam aan te vullen. Een stevig ontbijt stimuleert de darmen en daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert energie voor concentratie en beweging. Prestaties op school en werk blijken beter bij mensen die wel ontbijten, dan bij mensen die dat niet doen. Om een gezond gewicht te behouden is het ontbijt belangrijk, omdat niet ontbijten later op de dag vaak gecompenseerd wordt door –veelal ongezonde en dikmakende- snacks.

Geen ontbijter?
Problemen met de eetlust in de ochtend komen vaak voor en zijn eenvoudig te verhelpen door tóch structureel te ontbijten. Een moeilijke ontbijter kan beginnen met een drinkontbijt, wat yoghurt en/of wat fruit. Als je het moeilijk vindt om te ontbijten is het beter om ’s avonds na 19.00 of 20.00 uur niets meer te eten. Ook kan wat lichaamsbeweging in de avond ervoor zorgen dat je meer trek hebt in de ochtend. Als direct ontbijten niet lukt, maak je daar dan niet druk over en neem het ontbijt gewoon wat later in de ochtend.

Gezonde ideeën voor het ontbijt 
Uit onderzoek is gebleken dat een ontbijt met veel eiwitten en/of vezels zoals eieren, zuivel, roggebrood of havermoutpap, een hogere mate van verzadiging opleverde dan een ontbijt met veel enkelvoudige koolhydraten en weinig vezels, zoals licht brood met jam of suikerrijke ontbijtgranen. Een ontbijt met een lage glycemische lading is gunstig voor gewichtsbeheersing, doordat het zorgt voor een lagere voedselinname over de hele dag.
Enkele goede ontbijtideeën zijn:

> Een paar gekookte of geroerbakte eieren met groenten en wat kruiden naar smaak.
> Een kom havermoutpap, rijstepap, gortepap of griesmeelpap. Naast koemelk, is pap ook heel goed aan te maken met geitenmelk, sojamelk, havermelk of rijstmelk.
> Een snee “zwaar” brood, zoals zuurdesem-, rogge of speltbrood. Belegd met vleeswaren, kaas, ei, pindakaas of notenpasta.
> Een kom magere kwark, eventueel gezoet met fruit of honing, met muesli, noten, zaden.
> Een kom Biogarde met muesli.

Drink daarnaast bijvoorbeeld wat thee of sap.

De dag rustig beginnen met een goed ontbijt -eventueel samen met het gezin- zorgt voor minder stress gedurende de dag. Sta dan wel op tijd op om niet te hoeven haasten 😉

Posted on

Angst, prima raadgever, slechte beslisser!

angst

We kunnen stress zien als angst. Als we dit weten, wordt het eenvoudiger om de oorzaak van de stress te achterhalen. Angst voor verlies in het algemeen, en liefde, goedkeuring en geld in het bijzonder, is een veel voorkomende stressbron. Evenals angst voor verandering en angst om alleen te zijn.

Met de term ‘stress’ bedoelen we meestal een situatie waarin we het gevoel hebben méér te moeten dan we aankunnen. We hebben het gevoel overvraagd te worden. Het lichaam reageert hier onder andere op door het afweersysteem op een lager pitje te zetten en de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en de hartslag te verhogen. Bij stress is de intrinsieke motivatie (motivatie van binnenuit) ver te zoeken. We willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Want als dat niet lukt, wat dan…?

Het loslaten van angst en controledrang, vermindert de stress. Daaraan gekoppeld het accepteren van het gegeven dat het (prima) is zoals het is en dat je (prima) bent zoals je bent. En dat je feitelijk niets écht onder controle hebt. Dat laatste lijkt misschien eng, anderzijds lucht het op, als er vertrouwen is. We willen leven vanuit ontspanning, passie en vertrouwen, en niet ‘overleven’ vanuit angst. Als dat eerste blijkt te lukken, dan vraag je je af waarom je zo lang hebt vastgehouden aan je angsten en ‘verplichtingen’.

Vaak verandert er pas iets in ons leven wanneer stress een onhoudbare situatie is geworden. We krijgen bijvoorbeeld een burn-out en besluiten –in het meest gunstige geval- om het daarna helemaal anders te doen. Natuurlijk is het wenselijk om een burn-out vóór te zijn en al eerder zaken die niet goed voelen, los te laten. Bij dit loslaten hoort het vertrouwen dat de crisis nodig was om vooruitgang te brengen. Dat vertrouwen groeit met de ervaring. Zonder wrijving geen glans!

Posted on

Vet gezond

avocado

De afgelopen decennia kwam voor (gezonde) vetten, minder calorierijke, maar geraffineerde koolhydraten en suiker in de plaats. De vraag is of dat zo’n goede keuze was… Alles met mate, maar gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit! Je hebt ze elke dag nodig.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. De vetten in onze voeding zijn grofweg onder te verdelen in twee soorten: de bewerkte vetten en de onbewerkte vetten. De onbewerkte vetten zijn nuttig voor het lichaam, en de bewerkte vetten belasten het lichaam.

Voedingsmiddelen die onbewerkte vetten bevatten:
(Ongebrande) noten, vis, avocado, ei, koud geperste oliën, kokos(olie)*, volle zuivelproducten*, boter*, biologisch vlees*

Voedingsmiddelen die bewerkte vetten bevatten:
Geraffineerde olie, zoutjes en chips*, snacks*, bewerkt vlees zoals worst*, halvarine en margarine koek en gebak*

* Verzadigde vetten, gebruik met mate.

Extra vierge oliën 
Extra vierge is een term die vaak genoemd wordt bij olijfolie, maar er bestaat ook een extra vierge kokosolie en rode palmolie. Met ‘extra vierge’ wordt een vet of olie bedoeld dat uitsluitend wordt verkregen door mechanische koude persing of extractie. Een echte gezonde olie dus, want het heeft geen enkele chemische raffinage ondergaan (zoals ontgeuren, bleken en zuiveren door middel van oplosmiddelen). Bovendien is het onverhit gebruiken van diverse ongeraffineerde oliën (bijvoorbeeld koudgeperste lijnolie, walnootolie, pompoenpitolie) goed voor een juiste verhouding tussen de omega 3 en 6 vetzuren. Je kunt dit bijvoorbeeld door een salade verwerken of op het brood smeren.

Wat doen gezonde vetten? 
Gezonde vetten hebben op heel veel lichaamsprocessen invloed:
– Ze zijn noodzakelijk om de vetoplosbare vitaminen te kunnen opnemen, dit zijn vitamine A, D, E en K. Zo wordt bijvoorbeeld vitamine K in broccoli, spruitjes, kool en lycopeen in tomaten alleen opgenomen met een beetje vet.
– Ze zorgen voor de aanvoer van belangrijke voedingsstoffen zoals de diverse soorten carotenoïden, co enzym Q 10, alfa-liponzuur, inositol etc.
– Ze zorgen voor een verzadigingsgevoel.
– Ze geven minder bloedsuiker-schommelingen, omdat ze de opname van suikers vertragen.
– Ze geven smaak aan de maaltijden.
– Ze zijn weerstandverhogend. Vooral kokosvet beschermt tegen virussen, bacteriën en schimmels.
– Ze geven een verlaagde kans op depressie en andere psychologische problemen.
– Ze helpen onvruchtbaarheid, huidproblemen, geheugen- en concentratieproblemen voorkomen.

Posted on

Succesverhaal Sandra de Wispelaere

sandra

Wat heb je bereikt sinds dat je gestart bent met de GLI?
Ik ben in maart 2022 gestart met de GLI en 2 jaar later ben ik 20 kg afgevallen.

Waarom heb je voor de GLI gekozen?
Ik heb op 10 jan. ’22 een hartinfarct gekregen, dat was behoorlijk schrikken, en kreeg hartrevalidatie. Omdat je maar 20 beurten vergoed krijgt van het ziekenfonds en ik 2 beurten per week gebruikte was ik vlug door mijn hartrevalidatie heen. Ik vroeg mijn hartverpleegkundige en hoe moet het nu verder, nu ben ik zo aan het sporten begeleid en dit stopt nu? De hartverpleegkundige heeft mij op het spoor van de GLI gezet, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Ik kwam door mijn hartinfarct en overgewicht zo ie zo in aanmerking hiervoor. Dus via de huisarts ben ik bij Maud gekomen. Ik moest echt bereid zijn om er serieus wat aan te willen doen. Nou dat was ik wel na het hartinfarct dat ik gekregen had (52 jaar).

Wat vind je van de begeleiding?
Ik ben zeer tevreden over de begeleiding van Maud. Ik zat op dat moment ook bij een diëtiste en zij gaf mij ook adviezen, maar deze waren meer algemeen, en niet speciaal voor mij. De diëtiste zag ook wel dat de kilo’s eraf gingen en vroeg aan mij hoe ik dit voor elkaar kreeg. En toen heb ik de goede begeleiding van Maud en de voedingsapp naar voren gebracht, en toen moest de diëtiste ook bekennen dat die aanpak heel goed werkte. Ik mocht zelfs stoppen bij de diëtiste, en alleen nog met Maud verder gaan. Zo volgde ik ook trouw elke maand de groepsbijeenkomsten, en werkte ik zelf aan mijn eigen bewegingsleefstijl die ook flink omhoogging, door de totale begeleiding van Maud gingen gestaag de kilo’s eraf.

Is het goed vol te houden?
Voor mij is het wel goed vol te houden, omdat ik graag sport, ik niet rook, en ook geen alcohol drink. Maar ook andere voedingsadviezen en bewegingsadviezen zijn vol te houden omdat het een gewoonte is geworden door de GLI. Zo pak ik op het werk in de Hooge Platen bijna altijd de trap en bijna nooit meer de lift. Heb ik mijn cola gebruik drastische kunnen minderen, en ook dat kan ik goed vol houden.

Zou je het anderen aanraden?
Als je een steuntje in je rug kunt gebruiken, en het echt wil om een gezonde leefstijl te gaan leven, kan ik het zeker anderen het aanraden.

Posted on

De kracht van thee

thee

Thee is lekker, weldadig, gezond en bevat – als er geen suiker wordt toegevoegd- 0 calorieën. Alle theesoorten zijn afkomstig van dezelfde plant: de theestruik of “Camellia sinensis”. De soort thee wordt bepaald tijdens één van de productiefasen, de gisting. Zwarte (‘gewone’) thee wordt verkregen na ongeveer 4 uur, terwijl de gistingduur van groene thee heel kort is. De meeste theesoorten met vruchtensmaakjes, zijn ook zwarte theesoorten.

Gezond
Thee drinken (minstens 2 kopjes per dag) vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 40 tot 60 %. Het lijkt er op dat regelmatig thee drinken het kankerrisico vermindert. Bovendien blijken personen die al meer dan 10 jaar thee drinken, gezondere botten te hebben. Bij diabetespatiënten blijkt thee een gunstige invloed te hebben op de bloedsuikerspiegel.

Groene thee
Groene thee bevat naast de zeer gezonde flavonoïden ook vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, fluoride en ijzer. De thee kan de stofwisseling versnellen, wat het afslanken ondersteunt.

Rooibos thee
Rooibos thee is eigenlijk geen échte thee, want het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van de Aspalathus Linearis plant, die groeit in Zuid-Afrika. Het bevat in tegenstelling tot gewone thee geen cafeïne (of theïne). Er zitten wel antioxidanten (zoals vitamine C), calcium en ijzer in. Rooibos is met name geschikt om mee te ontspannen. Ook zou de drank helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten, acne en eczeem.

Kruidenthee 
Ook kruidenthee is geen echte thee, want er wordt geen gebruik gemaakt van de bladeren van de theeplant. Kruidenthee is een drank die getrokken wordt uit gedroogde kruiden. Sommige kruiden hebben een heilzame werking, andere worden puur voor de smaak gedronken. Denk bijvoorbeeld aan venkel thee, brandnetel thee, kamille thee, salie thee, gember thee en kaneel thee.

Posted on

De rol van voeding en beweging bij afslanken

buikomvang

De rol van lichaamsbeweging bij het afslanken wordt vaak behoorlijk overschat. Hoe komt dat? Ten eerste is er veel meer inspanning nodig om de energie uit een voedingsmiddel of een drankje te verbranden dan men vaak denkt. Een glaasje rode wijn bevat 123 calorieën. Om dat te verbranden moet iemand van 70 kilo ongeveer 30 minuten wandelen. Een kroket bevat 150 calorieën; 50 minuten wandelen. Een broodje gezond bevat 315 calorieën; bijna 2 uur wandelen.

Ten tweede wordt de activiteit vaak gecompenseerd met inactiviteit gedurende de rest van de dag. Stel dat je die dag een uurtje flink intensief hebt getraind, dan ben je automatisch geneigd minder te bewegen op de rest van die dag. Dus minder staan en lopen, schoonmaken, tuinieren of andere activiteiten die niet onder de noemer ‘sport’ vallen. Daarmee wordt het energieverbruik van de training (deels) weer teniet gedaan.

Ten derde kunnen sommige activiteiten onevenredig veel eetlust opwekken, of het gevoel geven dat er meer gegeten of gezondigd kan worden, juist omdat men heeft gesport. Dus de gedachte “Ik kan nog wel wat opscheppen want ik heb vandaag gesport”.

Energieverbruik
Voeding is voor zo’n 80 a 90% verantwoordelijk voor het resultaat bij afslanken. Wanneer je 2x per week, een uurtje zou gaan sporten, en je zou niets extra eten, dan verbrand je grofweg 900 calorieën extra. Een kilo vetmassa bestaat uit 7000 calorieën. Dan ben je in theorie dus een krappe 8 weken verder voordat je 1 kilo vetmassa kwijt bent door het sporten. De daadwerkelijke hoeveelheid calorieën die je verbrandt hangt af van de soort activiteit, de intensiteit van de inspanning en het lichaamsgewicht.

Wanneer je na het sporten energie denkt aan te vullen met een AA-drink of een fatburner, dan duurt het nog veel langer voordat je iets gaat merken van je inspanningen. Deze drankjes bevatten namelijk al snel 200 a 300 calorieën, de helft van je energieverbruik tijdens het sporten! Dan kun je voor één kilo vetmassaverlies dus nog eens 8 weken sporten optellen…