Posted on

Geluk

We willen het allemaal wel; continu gelukkig zijn. Maar wat is geluk?  Iemands welbevinden bestaat uit een verstandelijk en een emotioneel deel. Tevredenheid is een verstandelijk deel en beantwoord vragen of het leven verloopt zoals gewenst en of je het heel anders opnieuw zou doen als je de kans kreeg. Bij geluk spreken we voornamelijk over het gevoelsleven, de balans van positieve en negatieve emoties. Tevredenheid en geluk vormen samen welbevinden. Nederlanders blijken het gelukkigste volk in Europa. Welgeteld 83 procent gaf aan gelukkig te voelen of hebben gevoeld, tegenover bijvoorbeeld 48 procent van de Italianen. En met een waardering van 7,6 scoren we een dikke voldoende en hebben geen reden tot klagen. Toch zijn sommige mensen veel gelukkiger dan anderen? Hoe kan dat? Onderzoekers komen tot een verrassende conclusie: geluk ontstaat niet door liefde of plezier, maar door voldoening.

Het ABC van het geluk
De taal van het geluk bestaat slechts uit drie letters. Het gaat dan om Autonomie, de vrijheid om keuzes te maken, Binding, het verbonden voelen met anderen en de Competentie, ergens goed in zijn. Vooral de B lijkt belangrijk en het hebben van vriendschappen en goede relaties met je familie, zorgt voor een groter gevoel van geluk. Autonomie en competentie vinden we terug in het begrip Flow. Flow is een bijna trance-achtige toestand waarbij de tijd vliegt. Tijdens deze toestand hoef je niet gelukkig te zijn, maar het gevoel van geluk komt daarna. Gelukkige mensen zitten vaker in deze flow. Om in de flow te komen moet de activiteit die je uitvoert aan bepaalde voorwaarden voldoen:

1. De activiteit moet een uitdaging voor je zijn
2. Je moet de activiteit wel onder controle hebben
3. Je moet snel weten of je het goed doet: resultaat zien

Als de activiteit aan deze voorwaarden voldoet, dan is de kans het grootst dat je in de flow komt. Zonder de eerste voorwaarde is er geen prikkel en dus geen verandering. Als je de activiteit niet onder controle hebt, voorwaarde 2, dan ontstaat er stress. Een uitdaging waar je geen controle over hebt, is geen uitdaging meer, maar een probleem. Positief denken zal je dan niet redden. Succes motiveert en daarom moet je resultaat van je werk kunnen zien. Terugslag is geen probleem, maar er moet dan wel weer snel feedback zijn van een succesje om in de flow te blijven.

Bijvoorbeeld: je schildert een schilderij van een landschap. Het is moeilijk om de details goed op het doek te krijgen, maar het lukt je wel. Je ziet direct het resultaat van je werk.

Doelen stellen
Verder draagt het stellen van doelen bij aan het geluksgevoel. Deze doelen hoeven niet groot te zijn, ze hoeven niet eens per se gehaald te worden, zolang je ze voor jezelf maar benoemt je voorneemt om ze te behalen. Het bedenken van een doel op zich kan erg plezierig zijn en een gevoel van autonomie (A) geven. Het hebben van een doel leidt tot zingeving. Het behalen van een doel draagt bij aan voldoening en gevoel van competentie (C). Het samen met iemand anders behalen van een doel versterkt bovendien de relatie; binding (B).

Posted on

Stress

stress

Stress is een breed begrip. Het kan slaan op fysieke stress, zoals bij een gebroken been, roken, drugs of alcoholgebruik. Emotionele stress zoals angst of woede, of stress door tijdsdruk. Het kan acute stress zijn, wanneer je computer vastloopt terwijl je een deadline hebt, of chronische stress, als je al weken slecht slaapt van je werk. Volgens Wikipedia is stress: “een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.” Een beetje stress is noodzakelijk, anders zou je je bed niet uitkomen, maar als de stress te hoog oploopt kan het problemen geven.

Het wordt me teveel
Met de term ‘stress’ zoals we het in de volksmond gebruiken, bedoelen we meestal een situatie waarin we het gevoel hebben méér te moeten dan we aankunnen. We hebben het gevoel overvraagd te worden. Het lichaam reageert hier onder andere op door het afweersysteem op een lager pitje te zetten en de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hartslag te verhogen. Langdurige stress in deze vorm is schadelijk voor de gezondheid.

Overleven
Maar stress is ook noodzakelijk. Stress helpt ons overleven in acute levensgevaarlijke situaties. Het zorgt voor meer alertheid, hogere spierspanning en een snel reactievermogen;
je staat op scherp. Bij acuut gevaar is stress noodzakelijk om adequaat te handelen. Een hele milde vorm van stress heb je dagelijks nodig om uit bed te komen. Het gaat pas mis bij langdurige, hevige stress. Onder deze vorm van stress zit vrijwel altijd angst.

Angst
Als we kijken naar stress als angst, wordt het vaak iets eenvoudiger om de oorzaak van de stress te achterhalen. Angst voor verlies in het algemeen en liefde, goedkeuring en geld in het bijzonder is een veel voorkomende stressbron, evenals angst voor verandering en angst om alleen te zijn. Veel van onze stress heeft een of meerdere van deze angsten als bron.

Het loslaten van de angst en het (deels) loslaten van de controledrang, kan de stress verminderen. Daarbij hoort het accepteren van het gegeven dat we feitelijk niets écht onder controle hebben. Enerzijds lijkt dat eng, anderzijds lucht het ook op. We kunnen niet anders dan meebuigen met het leven.

Crisis voor vooruitgang
Vaak verandert er pas iets in ons leven wanneer stress een onhoudbare situatie is geworden. We krijgen bijvoorbeeld een burn-out en besluiten –in het meest gunstige geval- om het daarna helemaal anders te gaan doen. Natuurlijk is het wenselijk om een burn-out vóór te zijn en al eerder zaken die niet goed voelen, los te laten. Bij dit loslaten hoort een zeker vertrouwen dat een crisis soms nodig is om vooruitgang te brengen. Dat vertrouwen groeit met de ervaring dat het zo werkt. Het cliché is waar: volg je hart. Als het niet goed voelt, doe het dan niet. Er is áltijd een keuze, ook al lijkt het soms niet zo.

Posted on

Succesverhaal Nico de Lezenne Coulander

succesverhaal nico

Wat heb je bereikt sinds dat je gestart bent met de GLI?
Een betere conditie en gewichtsvermindering waardoor mijn cholesterolniveau drastisch, mag ik wel zeggen, is verlaagd. Waar ik voor die tijd ook wel met de fiets naar de markt ging en dan puffend en hijgend thuis kwam, draai ik daar nu mijn hand niet meer voor om. En nee, ik heb geen elektrische fiets.

Waarom heb je voor de GLI gekozen?
In de familie komt diabetes voor. Al enige jaren slik ik, met medeweten van de huisarts, rode rijst gist capsules om mijn cholesterolniveau binnen de perken te houden en jaarlijks vindt er een lab-check van het bloed plaats. Zo ook begin vorig jaar, en om die uitslagen eens door te spreken werd er een gesprek gepland met de praktijkassistente. Zij wees me op mijn BMI dat aan de hoge kant was en verminderde conditie, sinds de coronacrisis werk ik thuis met minder beweging. Ze zorgde voor een afspraak bij de huisarts en in overleg daarmee ben ik aangemeld voor GLI, waar ik begin februari 2022 aan ben begonnen.

Wat vind je van de begeleiding?
Maud komt heel vertrouwd over. In het afgelopen eerste jaar van het traject meer frequent afgesproken. Ze gaf me het advies om mijn voedingsinname dagelijks bij te houden, gaf voedingstips, bewegingstips en ik ging mezelf wekelijks wegen. Nu in het tweede jaar merk ik ‘de routine’ van deze nieuwe levensstijl. Ik weet wat ik beter wel en wat beter niet kan eten en doen.

Is het goed vol te houden?
Ik zie me dit traject wel vol te houden, ook erna. Qua voeding is er niet echt veel veranderd ten opzichte van voor GLI: er werd bij ons thuis, we zijn met zijn tweeën, al afwisselend en gezond gegeten (vlees, vis, vegetarisch) met veel verse groente. Ik ben me ervan bewust dat als dit anders zou zijn, bijvoorbeeld als het dieet helemaal omgegooid zou moeten worden en het thuisfront dit niet had geaccepteerd, het volhouden moeilijker of vrijwel onmogelijk zou zijn. Een steun in de rug is altijd fijn. Het dagelijkse ommetje doet me goed, tijdens het lopen luister ik naar een podcast. Ook het bewegen valt prima te combineren met mijn hobby: landschapsfotografie. Ik parkeer dan ergens de auto en ga lopend verder, met een fotorugtas van zo’n 12 kilo met materiaal bij me. Daarnaast ga ik naar de fitness. In het begin 1 keer per week en sinds dit jaar 2 keer.

Zou je het anderen aanraden?
Ja zeker. Met de kanttekening dat er eerst bewustwording moet zijn dat het anders moet, zonder dramatisch te klinken. Bij mij kwam dit pas na het gesprek met de praktijkassistente en de huisarts. Daarnaast is begrip en steun van het thuisfront, als dat er is, een groot deel van het succes!

Posted on

Moeite met ontbijten?

ontbijt

Na een nacht en soms een avond én nacht is het noodzakelijk de energievoorraad in het lichaam aan te vullen. Een stevig ontbijt stimuleert de darmen en daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert energie voor concentratie en beweging. Prestaties op school en werk blijken beter bij mensen die wel ontbijten, dan bij mensen die dat niet doen.

Geen ontbijter?
Problemen met de eetlust in de ochtend komen vaak voor en zijn eenvoudig te verhelpen door tóch structureel te ontbijten. Een moeilijke ontbijter kan beginnen met een drinkontbijt, wat yoghurt/kwark en/of wat fruit. Als je het moeilijk vindt om te ontbijten is het beter om ’s avonds na 19.00 of 20.00 uur niets meer te eten. Ook kan wat lichaamsbeweging in de avond ervoor zorgen dat je meer trek hebt in de ochtend. Als direct ontbijten niet lukt, maak je daar dan niet druk over en neem het ontbijt gewoon wat later in de ochtend. Of maak een wandeling voor je ontbijt.

Gezonde ideeën voor het ontbijt 
Misschien zie je bij het woord ‘ontbijt’ een snee brood met kaas voor je. Op de nuchtere maag is dat soms moeilijk weg te krijgen. Zoek het daarom liever in de vloeibare hoek.
Enkele ideeën zijn:

> Een kom havermoutpap, rijstepap, gortepap of griesmeelpap. Naast koemelk, is pap ook heel goed aan te maken met geitenmelk, sojamelk, havermelk of rijstmelk.
> Een kom volle kwark of biogarde, eventueel gezoet met diksap, fruit of honing, met muesli, noten, zaden en/of verkruimelde rijstwafel.
> Een smoothie van fruit en groenten, avocado en eventueel een eetlepel notenpasta, lijnzaad- of notenolie of slagroom.

Drink daarnaast bijvoorbeeld wat thee of sap. De dag rustig beginnen met een goed ontbijt -eventueel samen met het gezin- zorgt voor minder stress gedurende de dag. Sta dan wel op tijd op om niet te hoeven haasten.

Posted on

Voedingsadvies in Terneuzen

voedingsadvies

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Voedingsadvies kan helpen bij het behouden of verbeteren van de gezondheid, het bevorderen van gewichtsverlies en het voorkomen van verschillende aandoeningen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke aspecten van voedingsadvies en hoe gezonde voeding kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

  1. Eet een gebalanceerd dieet

Een gebalanceerd dieet bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Dit omvat koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is belangrijk om te streven naar een evenwichtige verdeling van deze voedingsstoffen in je dieet.

Een dieet met veel koolhydraten kan bijvoorbeeld bijdragen aan gewichtstoename, terwijl een dieet met te weinig vet kan leiden tot tekorten aan essentiële vetzuren. Een goede richtlijn is om te streven naar een dieet dat bestaat uit ongeveer 50% koolhydraten, 30% vet en 20% eiwit.

  1. Eet voldoende groenten en fruit

Groenten en fruit zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van bepaalde aandoeningen, zoals hartziekten en kanker.

Het is belangrijk om te streven naar minstens vijf porties groenten en fruit per dag. Dit kan onder meer worden bereikt door het toevoegen van groenten en fruit aan je maaltijden en als gezonde snacks.

  1. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers, zout en vet. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan gewichtstoename en het ontstaan van gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hartziekten.

Het is daarom belangrijk om bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden en te kiezen voor hele, onbewerkte voedingsmiddelen. Voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen zijn groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten.

  1. Drink voldoende water

Water is essentieel voor een goede hydratatie en kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het transporteren van voedingsstoffen door het lichaam.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Een goede richtlijn is om ten minste 8 glazen water per dag te drinken. Water kan ook worden verkregen uit andere bronnen, zoals thee en waterrijke groenten en fruit.

  1. Pas op met alcohol

Overmatige alcoholconsumptie kan bijdragen aan gewichtstoename, leveraandoeningen en andere gezondheidsproblemen.

Op zoek naar voedingsadvies in Terneuzen? Wij helpen u hier graag mee. Neem contact met ons op via het contactformulier op deze website.

 

 

 

Posted on

Geslaagde foute-kersttruien bootcamp!

kerst bootcamp

17 december jl. was het zo ver, onze eerste echte foute-kersttruien bootcamp! Met 18 enthousiaste en goedgeklede deelnemers van jong tot oud gingen wij aan de slag in het Pontebos te IJzendijke. Na een korte uitleg van instructeurs Linda en Maud ging de bootcamp van start.

We begonnen met een korte warming-up om lichaam en geest goed voor te bereiden op de bootcamp. Het was immers net onder het vriespunt die dag! Vervolgens zijn we joggend naar het 1e punt gegaan waar het materiaal lag. Denk hierbij aan boomstammen en een zwaar touw. Deze materialen namen de deelnemers zelf mee naar het 2e punt. Hier hebben de deelnemers in 2 groepen oefeningen gedaan zoals lunges, dips en push ups. Daarna door naar het 3e punt waar de deelnemers in stationsvorm 4 oefeningen hebben uitgevoerd. Na het 3e station gingen wij joggend met alle materialen naar het kleine vijvertje in het Pontebos. Onderweg zag Linda de perfecte kans voor een aanvullende oefening onderweg: bij de fluit doe je 4 jumping squats! Deze creativiteit werd uiteraard erg gewaardeerd door onze sportieve deelnemers 😉

Bij het vijvertje ging het competitieve ‘hoedjesspel’ van start wat voornamelijk bestond uit rondjes rond de vijver rennen met gekleurde hoedjes. Na dit spel liepen we naar het 6e en laatste punt waar de deelnemers duo-oefeningen hebben uitgevoerd gevold door een touwtrek competitie – mannen tegen de vrouwen. Bij terugkeer hebben we afgesloten met een cooling down verzorgt door Maud.

Als ultieme afsluiter hebben we gezellig samen genoten van warme chocomelk en glühwein gepaard met een lekker stukje kerststol verzorgt door Cassie!

Al met al was het een geslaagde middag!

Posted on

Voeding rondom training

voeding rondom training

Om een training goed uit te kunnen voeren heb je voldoende brandstof nodig. Om te herstellen na een training heb je voldoende bouwstoffen nodig. De timing van de voeding rondom een training verdient aandacht om het optimale resultaat uit je training te kunnen halen.

Wat is je doel?
Afhankelijk van je doelstelling en moment van training kun je ervoor kiezen om voor de training iets te eten. Is het doel van de training fitter of beter worden? Dan is het een goed idee om voor de training iets te eten, om voldoende energie te hebben om de training goed uit te kunnen voeren. Een goed moment om iets te eten is tussen 1 en 3 uur voor aanvang van de training. Dan zijn de voedingsstoffen voor een groot deel de maag gepasseerd, deels opgenomen en heb je er wel profijt, maar geen last van tijdens de training.

Binnen een uur na de training is het goed om een tussendoortje te gebruiken, zoals een stuk fruit (vers of gedroogd), een cracker of rijstwafel met beleg of een schaaltje zuivel met muesli. Dan worden verbruikte voedingsstoffen aangevuld, en kunnen de spieren zich beter herstellen en opbouwen. Wanneer de doelstelling van de training is om vetmassa te verliezen, dan is de maaltijd vóór de training van minder belang. Het kan juist een goede oefening zijn voor het lichaam om een training uit te voeren op een nuchtere maag, bijvoorbeeld voor het ontbijt. Op die manier went het lichaam eraan om inspanning te leveren zonder dat er direct veel brandstoffen beschikbaar zijn. In het begin kan dat lastig zijn. Begin dus niet te intensief en houd de training kort (half uurtje). Na een tijdje zul je merken dat het makkelijker gaat en dat je de duur kunt uitbouwen.
Een kop koffie voor de training kan een goed idee zijn: de cafeïne maakt je lichtelijk opgewekt en alert en kan de vetverbranding ondersteunen.

Sportvoeding
Laat je niet verleiden tot het gebruik van sportdranken en repen. Deze zijn soms bruikbaar tijdens wedstrijden, maar zeker niet nodig bij trainingen van 1 tot 1,5 uur. Bij een training van 1,5 uur of langer kun je ervoor kiezen sportvoeding te gebruiken, maar dat hoeft meestal niet. Vruchtensappen, muesli- of fruitreepjes, brood en (gedroogd)fruit zijn dan prima.

Posted on

Succesverhaal: Sandra en Pascal de Buck

sandra en pascal succesverhaal

Wat heb je bereikt sinds dat je gestart bent met de GLI?
Samen met mijn man zijn wij in januari 2022 gestart met GLI. We zijn nu een jaar bezig en sinds de start ben ikzelf bijna 20 kg afgevallen en mijn man 16 kg. Wat voelt dat fijn aan! Maar niet alleen het afvallen telt, ook het voelen dat onze spieren sterker worden en het beter kunnen bewegen is belangrijk voor ons. We voelen ons een stuk fitter en gezonder.

Waarom heb je voor de GLI gekozen?
Ikzelf ben al een poos aan het “sukkelen” met mijn gezondheid. Nadat ik via mijn werk bij een vitaliteitscoach was geweest begon ik mij te beseffen dat ik gezond oud wil worden. In mijn gedachten zag ik mezelf al als een sukkelaar, die geen stap meer zou kunnen verzetten en helemaal dichtgeslipt zou zitten. Niet echt een vrolijk vooruitzicht toch! Ook mijn twee “versleten” knieën hadden hulp nodig, en dringend! Mijn ogen waren geopend. Ik ben dan ook in “actie” geschoten en heb een gesprek gehad met mijn huisarts. Al langere tijd waren mijn bloedwaarden niet goed, vitamine tekorten, leverfuncties en cholesterolwaarden die niet goed waren en ik zat tegen suikerziekte aan! Mijn man daarentegen heeft ernstige astmaklachten. Zijn longarts vertelde hem al langer dat hij moest afvallen, dat zou ten goede komen aan zijn astma. Wij hebben voor GLI gekozen omdat we hier al meerdere succesverhalen over hadden gehoord. Wij zijn begonnen in de winter, toen het nog corona was! De eerste les gaan wij dan ook nooit meer vergeten, die was buiten en het was erg koud. Maar dat heeft ons niet weerhouden om verder te gaan. Ook mooi meegenomen is het feit dat de leefstijl coaching vergoedt wordt door de zorgverzekeraar.

Wat vind je van de begeleiding?
De begeleiding vinden wij erg goed. De aanpak is heel persoonlijk, vanaf het eerste gesprek. We worden op verschillende manieren begeleidt. We volgen 1 keer per week een groepsles van een half uur, ideaal! Tijdens deze les komen er verschillende spiergroepen aan bod. De oefeningen worden goed uitgelegd en ook voorgedaan en er wordt zeker rekening gehouden met onze beperkingen. We worden gecoacht door verschillende personen, ieder van hun doet dit op zijn eigen manier, wat voor ons een leuke afwisseling is. De coaches stimuleren ons met hun enthousiasme en complimenteren ons tijdens de training, wat erg positief werkt.

Daarnaast hebben we 1 keer per 3 maanden een gesprek met onze coach Ruben, deze volgen wij online. Hij neemt met ons door hoe het de afgelopen maanden is gegaan, wat onze valkuilen waren of zijn en waar we nog beter op kunnen letten. Dit is zeker een stok achter de deur en erg motiverend. Niet alle dagen zijn hetzelfde en soms gaat het wel eens wat minder, maar heel het traject geeft ons houvast om door te gaan, we zijn er nog zeker niet, maar we gaan de goede kant op. Ook krijgen we via de app en de mail updates over voeding, bewegen, slapen enzovoort. Zeker een goede aanvulling.

Is het goed vol te houden?
Jazeker! Eigenlijk hadden we allebei een hekel aan sporten in een sportschool, maar dit werkt perfect voor ons. We kunnen zelf inplannen via de app wanneer we gaan sporten, wel zo handig gezien mijn man in ploegendienst werkt. Niet hoeven wachten in een overvolle sportschool, maar gewoon op de tijd die je zelf hebt geboekt. En zeg nu zelf, wat is nu een half uur trainen? Maar met een groot effect.Natuurlijk hebben we wel eens momenten dat een van ons geen zin heeft om te gaan, maar doordat we dit met zijn tweeën doen, kunnen we elkaar stimuleren en motiveren.

Zou je het anderen aanraden?
We kunnen het zeker iedereen aanraden omdat het een mooi traject is, waarin je wordt gestimuleerd om te bewegen en gezonder te eten. Na iedere training  zeggen we tegen elkaar, YES, we hebben het weer gedaan! Op naar een beter een beter en gezonder leven, dankzij No Time Fit.

Posted on

Heb je eiwitshakes nodig als je aan krachttraining doet?

Een optimale stofwisseling

Je hebt veel verschillende eiwitshakes. Lekkere eiwitshakes, niet zulke lekkere eiwitshakes. Eiwitshakes met smaakjes of zonder smaakjes. Whey eiwitshakes, caseïne eiwitshakes, erwteiwitshakes, hennepeiwitshakes en rijsteiwitshakes.

Wat zijn eiwitshakes?
Eiwitshakes zijn shakes gemaakt van eiwitpoeder + water/melk waarin relatief veel eiwitten zitten. Wanneer je melk hebt zit er naast eiwit ook vet en koolhydraten in. In eiwitpoeder zitten voornamelijk eiwitten en weinig tot geen vet en koolhydraten (afhankelijk van het soort en merk). Doordat er veel eiwitten in zitten en relatief weinig vet en koolhydraten is het voor sporters vaak prettig om eiwitshakes te gebruiken om in hun eiwitbehoefte te kunnen voorzien, zonder onnodig veel vet of koolhydraten binnen te krijgen.

Wat is het verschil tussen alle eiwitpoeders?
Je hebt whey eiwit wat weer onder verdeeld wordt in concentraat, isolaat en hydrolisaat. Concentraat heeft een eiwitpercentage van 70-85% en is een eiwitbron die op middelmatige snelheid wordt opgenomen.

Isolaat heeft een eiwitpercentage van 90-94% en is zuiverder dan concentraat. Het bevat meer eiwit en minder vet en lactose per portie. Whey isolaat wordt sneller opgenomen dan concentraat.
Hydrolisaat is de snelst opneembare soort en het meest puur. De eiwitten zijn al afgebroken waardoor je lichaam het sneller op kan nemen dan de andere soorten.

Caseïne is ook een veel gebruikt soort eiwit. Caseïne wordt langzaam verteert en je lichaam doet er langer over om het op te nemen dan concentraat, hydrolisaat en isolaat. Deze eiwitbron is vooral geschikt voor het slapen gaan zodat je lichaam in de nacht de langzaam opneembare eiwitten kan gebruiken.

Verder zijn er ook nog hennep-, rijst-, erwteiwit soorten. Deze soorten zijn plantaardig en zijn over het algemeen iets minder volwaardig voor je lichaam dan whey en caseïne omdat plantaardige eiwitten een minder volledig aminozuur profiel hebben. Ze zijn minder ‘compleet’ dan dierlijke eiwitten, waardoor je er meer van binnen moet krijgen voordat je alle benodigde aminozuren voldoende hebt binnen gekregen.

Heb je eiwitpoeders nodig?
Nee, je hebt ze niet nodig. Eiwitpoeders zijn een perfecte aanvulling en een heel eenvoudige manier om een hoge(re) eiwitbehoefte te dekken. Je kunt echter ook al je eiwit uit kwark, vlees, vis, ei, tofu etc. halen. Plantaardige eiwitten zijn minder volwaardig, dus wanneer je veganistisch eet moet je een extra buffer incalculeren en iets meer eiwitten nemen dan wat uit je berekeningen naar voren komt. Eet dan ongeveer 20% meer eiwit dan je nodig hebt.

Posted on

De sporter in jou!

de sporter in jou

De een is van jongs af aan al actief aan het sporten en de ander heeft er in zijn of haar jeugd misschien nooit kennis meegemaakt en is niet gewend om regelmatig aan sport te doen. In deze laatste groep zitten veel mensen die niet enthousiast zijn over sporten, zij zien het als een noodzakelijk kwaad en beleven er niet veel plezier aan. Voor sporten geldt dat je het moet leren. Als je voor het eerst gaat hardlopen zal je ervaren dat je buiten adem raakt, moe wordt en pijnlijke spieren krijgt. Met wat geluk word je de volgende dag ook nog getrakteerd op een flinke spierpijn.

Alle begin is moeilijk
Het is goed te begrijpen dat je over het sporten niet direct enthousiast bent, je ervaart in het begin bijna alleen maar nadelen. Het is vergelijkbaar met andere dingen die je leert, als fietsen, autorijden, schaatsen, pianospelen… In het begin is het nog niet leuk, heb je misschien angst om van je fiets te vallen, of klinkt de muziek die je maakt nergens naar. Het vraagt altijd om doorzetten en zo is het met sporten ook. Een beginnend sporter zal moeten ervaren dat het OK is om iets van je lichaam te vragen, dat alleen door de inspanning de kracht in je lichaam gaat groeien. Sporten kost moeite, het is niet anders en tevens doet het vaak ook een beetje pijn. Mensen die niet gewend zijn om te sporten zijn vaak helemaal niet gewend om met hun lichaam iets te doen waar ze zich in eerste instantie niet prettig bij voelen. Dat is logisch, want we hebben allemaal geleerd dat je naar de signalen van je lichaam moet luisteren. Als je honger hebt neem je een boterham en als je van het sporten moe wordt ga je ergens zitten om uit te rusten. Maar juist door je grenzen te verleggen en door te gaan ook al word je moe, groeit je uithoudingsvermogen. En pas wanneer je dát gaat merken begint het ook iets op te leveren.

Noteren!
Wanneer je uithoudingsvermogen groeit dan zie je al snel de voordelen. Het kost niet meer zoveel moeite om de trap te nemen. Je kunt het beter volhouden om met je (klein)kinderen te spelen. Je gaat plezier beleven aan een wandeling of fietstocht omdat je meer kunt genieten van de natuur nu je niet meer zo hard hoeft te zwoegen. Je beweegt makkelijker en daardoor meer, dus je verbrandt ook meer calorieën. Dus, beginnende sporters onder ons: “Houd moed en zet door!” Je beloning komt geheid.

Veel sportplezier!