Posted on

Het Effect van Sporten op Bloeddruk en het Hart

hart

Een actieve levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, kan aanzienlijke voordelen hebben voor uw hart en uw algehele gezondheid. In dit artikel kijken we naar de gunstige effecten van sporten op bloeddruk en het hart, en waarom regelmatige lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt bij het behouden van een gezond cardiovasculair systeem.

Bloeddrukverlaging
Een van de opvallende voordelen van regelmatige lichaamsbeweging is de aanzienlijke verlaging van de bloeddruk. Matige tot intense fysieke activiteit stimuleert de bloedstroom en verhoogt de efficiëntie van het hart bij het pompen van bloed. Dit kan leiden tot een daling van de systolische en diastolische bloeddrukwaarden.

Versterking van het Hart
Sporten versterkt letterlijk het hart. Tijdens lichaamsbeweging moet het hart harder werken om zuurstofrijk bloed naar de werkende spieren te pompen. Dit zorgt voor een toename van de hartspierkracht en de efficiëntie van het pompen van bloed door het lichaam. Een sterker hart kan met minder inspanning hetzelfde hoeveelheid bloed pompen, wat gunstig is voor de gezondheid op de lange termijn.

Verbeterde Bloedlipideniveaus
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol en het verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol. Dit kan helpen bij het verminderen van de opbouw van plaque in de slagaders, wat kan leiden tot atherosclerose en hartaandoeningen.

Gewichtsbeheersing
Sporten is een effectieve manier om gewicht te beheersen. Overgewicht en obesitas zijn risicofactoren voor hartaandoeningen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij gewichtsverlies en het behouden van een gezond gewicht.

Aanbevolen Hoeveelheid Beweging
De American Heart Association beveelt aan dat volwassenen minstens 150 minuten matig intensieve aërobe activiteit per week uitvoeren, of 75 minuten intensieve aërobe activiteit, gecombineerd met spierversterkende activiteiten op twee of meer dagen per week.

Veilig Beginnen
Als u begint met een nieuw trainingsprogramma, is het belangrijk om langzaam te beginnen en te luisteren naar uw lichaam. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of als u al bestaande medische aandoeningen heeft.

Conclusie
Sporten heeft aanzienlijke voordelen voor de gezondheid van uw hart en uw algehele welzijn. Het kan de bloeddruk verlagen, het hart versterken, de bloedlipideniveaus verbeteren en gewichtsbeheersing ondersteunen. Door regelmatige lichaamsbeweging op te nemen in uw levensstijl, kunt u een belangrijke stap zetten in de richting van het behouden van een gezond en sterk hart. Vergeet niet om altijd te overleggen met een zorgverlener voordat u aan een nieuw trainingsprogramma begint, vooral als u specifieke gezondheidsproblemen heeft.

Posted on

De Voordelen van Regelmatig Bewegen voor Uw Gezondheid en Welzijn

heart

Regelmatige lichaamsbeweging is veel meer dan alleen een manier om er goed uit te zien. Het is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl en heeft talloze voordelen voor uw fysieke en mentale welzijn. In dit artikel zullen we de voordelen van regelmatig bewegen onder de loep nemen en waarom het een belangrijk aspect is van een gezond leven.

 1. Gewichtsbeheersing

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van regelmatig bewegen is gewichtsbeheersing. Lichaamsbeweging helpt bij het verbranden van calorieën, wat kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht of bij het afvallen als dat nodig is. Het kan ook de stofwisseling verbeteren, waardoor uw lichaam effectiever calorieën verbrandt, zelfs in rust.

 1. Cardiovasculaire Gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor uw hart. Het versterkt het hart, verbetert de bloedcirculatie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en beroertes. Het kan ook helpen bij het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol en het verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol.

 1. Verbeterde Spierkracht en Flexibiliteit

Beweging helpt bij het opbouwen van spierkracht en verbetert de flexibiliteit. Sterke spieren en een goede flexibiliteit zijn essentieel om blessures te voorkomen, de algehele mobiliteit te verbeteren en de dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren.

 1. Betere Mentale Gezondheid

Lichaamsbeweging heeft aantoonbare voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie door de afgifte van endorfines, ook wel bekend als “gelukshormonen.” Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verhogen van het gevoel van eigenwaarde.

 1. Versterkte Botten

Lichaamsbeweging, met name gewichtdragende oefeningen zoals wandelen of joggen, kan de botdichtheid vergroten. Dit is vooral belangrijk om de gezondheid van botten te behouden naarmate we ouder worden en het risico op osteoporose te verminderen.

 1. Verhoogde Energie

Het is misschien tegenstrijdig, maar regelmatige lichaamsbeweging kan uw energieniveaus verhogen. Het verbetert de circulatie en zuurstoftoevoer naar weefsels, wat leidt tot meer energie en uithoudingsvermogen in het dagelijks leven.

 1. Sociale Voordelen

Sporten in groepsverband of deelnemen aan sociale sportevenementen kan u helpen nieuwe mensen te ontmoeten en uw sociale kring te vergroten. Dit kan leiden tot meer plezier en motivatie om actief te blijven.

Conclusie
Regelmatig bewegen is een investering in uw gezondheid en welzijn. Het biedt een scala aan voordelen, variërend van gewichtsbeheersing en een gezond hart tot verhoogde energie en verbeterde mentale gezondheid. Het beste van alles is dat lichaamsbeweging toegankelijk is voor iedereen, ongeacht uw leeftijd of fitnessniveau. Begin langzaam en bouw geleidelijk op, en geniet van de talloze voordelen die regelmatige lichaamsbeweging te bieden heeft. Het is een investering die u zichzelf en uw toekomstige welzijn schenkt

Posted on

Bewerkt Voedsel: De Impact op Gezondheid en Welzijn

bewerkt voedsel

Bewerkt voedsel is een integraal onderdeel geworden van ons moderne voedingspatroon. Van ontbijtgranen tot ingeblikte soepen en zelfs snacks, bewerkte voedingsmiddelen zijn overal verkrijgbaar en gemakkelijk toegankelijk. In dit artikel zullen we de betekenis van bewerkt voedsel onderzoeken, de verschillende soorten bewerkingen bespreken en de impact ervan op onze gezondheid en welzijn analyseren.

Wat is Bewerkt Voedsel?
Bewerkt voedsel verwijst naar voedingsmiddelen die opzettelijk zijn veranderd van hun natuurlijke staat door middel van verschillende technologische processen. Deze bewerkingen kunnen variëren van het toevoegen van conserveermiddelen en smaakstoffen tot het verwijderen van voedingsstoffen. Bewerkt voedsel kan worden onderverdeeld in drie categorieën:

 1. Minimaal Bewerkt Voedsel

Dit omvat voedingsmiddelen die minimale bewerking hebben ondergaan, zoals gewassen en gesneden groenten, verpakte noten en bevroren fruit zonder toegevoegde suikers.

 1. Matig Bewerkt Voedsel

Dit zijn voedingsmiddelen die meer bewerking hebben ondergaan, zoals verpakte volkorenbrood, zuivelproducten met toegevoegde vitamines en bewerkte vleeswaren zoals gerookte ham.

 1. Sterk Bewerkt Voedsel

Deze categorie omvat voedingsmiddelen die aanzienlijke bewerking hebben ondergaan en vaak onherkenbaar zijn in vergelijking met hun natuurlijke vorm. Voorbeelden zijn fastfood, frisdranken, snoep, chips en kant-en-klare maaltijden.

De Impact op Gezondheid
Hoewel bewerkt voedsel vaak wordt gekozen vanwege het gemak en de langere houdbaarheid, zijn er enkele belangrijke gezondheidskwesties om rekening mee te houden:

 1. Verlies van Voedingsstoffen

Tijdens het bewerkingsproces gaan vaak waardevolle voedingsstoffen verloren. Dit geldt vooral voor sterk bewerkte voedingsmiddelen, waarbij vitamines, mineralen en vezels vaak worden verwijderd.

 1. Toegevoegde Suikers en Zout

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak aanzienlijke hoeveelheden toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en het risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen.

 1. Conserveermiddelen en Smaakstoffen

Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten conserveermiddelen en kunstmatige smaakstoffen om hun smaak en houdbaarheid te verbeteren. Langdurige blootstelling aan deze additieven kan potentiële gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

 1. Minder Verzadiging

Bewerkt voedsel heeft vaak een lagere verzadigingswaarde, wat kan leiden tot overeten en een onevenwichtige voedingsinname.

Het Belang van Bewuste Keuzes
Het is belangrijk op te merken dat niet alle bewerkte voedingsmiddelen ongezond zijn. Minimaal bewerkte voedingsmiddelen, zoals bevroren groenten zonder toegevoegde sauzen, kunnen nog steeds een waardevolle aanvulling op uw dieet zijn. Het draait allemaal om bewuste keuzes maken.

Lees de voedingslabels zorgvuldig en vermijd voedingsmiddelen met een lange lijst van kunstmatige ingrediënten, toegevoegde suikers en transvetten. Probeer zoveel mogelijk vers, onbewerkt voedsel op te nemen in uw dieet, zoals verse groenten, fruit, volle granen, mager vlees en zuivelproducten.

Bewerkt voedsel kan een handige optie zijn, maar het is belangrijk om uw inname te beperken en uw voedingskeuzes te baseren op voedzaamheid en gezondheid. Het maken van bewuste keuzes met betrekking tot bewerkt voedsel kan bijdragen aan een gezonder en evenwichtiger dieet.

Posted on

Gedragsverandering

gedrag

Gedragsverandering is een essentieel onderdeel van persoonlijke groei en ontwikkeling. Of u nu streeft naar een gezondere levensstijl, effectiever wilt werken, of van ongewenste gewoontes af wilt komen, het vermogen om uw gedrag te veranderen is cruciaal voor succes. In dit artikel zullen we de wetenschap achter gedragsverandering verkennen en praktische stappen bespreken om positieve veranderingen in uw leven aan te brengen.

De Psychologie van Gedragsverandering
Gedragsverandering is een complex proces dat diep geworteld is in de psychologie van de mens. Hier zijn enkele belangrijke principes die van toepassing zijn:

Motivatie: De bereidheid om gedrag te veranderen begint meestal met motivatie. Identificeer waarom u een bepaald gedrag wilt veranderen en wat de voordelen zullen zijn. Deze motivatie zal u energie geven om door te zetten.

Doelen stellen: Duidelijke, haalbare doelen stellen is van vitaal belang. Maak uw doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART-doelen). Dit geeft u een duidelijk pad om te volgen.

Beloningssysteem: Beloningen kunnen krachtige motivators zijn. Beloon uzelf als u belangrijke mijlpalen bereikt in uw gedragsveranderingstraject. Dit kan u helpen gemotiveerd te blijven.

Zelfbewustzijn: Begrijp uw sterke en zwakke punten. Identificeer de triggers die tot ongewenst gedrag leiden. Zelfbewustzijn stelt u in staat om effectieve strategieën te ontwikkelen.

Stappen voor Succesvolle Gedragsverandering
Hier zijn enkele praktische stappen om gedragsverandering te faciliteren:

1. Identificeer het Gedrag dat U Wilt Veranderen
De eerste stap is duidelijk: weet welk gedrag u wilt veranderen. Of het nu gaat om stoppen met roken, gezonder eten, regelmatig sporten, of beter timemanagement, identificeer het specifieke gedrag dat u wilt aanpakken.

2. Begrijp de Motivatie
Waarom wilt u dit gedrag veranderen? Wat zijn de voordelen? Zorg ervoor dat uw motivatie sterk genoeg is om u door de uitdagingen van gedragsverandering te loodsen.

3. Stel Duidelijke Doelen
Definieer uw doelen zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Ik wil afvallen”, kunt u zeggen “Ik wil 5 kilo afvallen in 3 maanden door drie keer per week te sporten en mijn calorie-inname te beperken tot 1800 calorieën per dag.”

4. Ontwikkel een Actieplan
Bedenk welke stappen u moet nemen om uw doelen te bereiken. Maak een gedetailleerd actieplan met concrete stappen en deadlines.

5. Verander Uw Omgeving
Pas uw omgeving aan om gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag te ontmoedigen. Bijvoorbeeld, als u wilt stoppen met snacken, verwijder dan ongezonde snacks uit uw huis.

6. Zoek Steun
Vertel vrienden, familie of een mentor over uw doelen. Ze kunnen u aanmoedigen en verantwoordelijk houden. Overweeg ook professionele begeleiding, zoals een coach of therapeut.

7. Leer van Terugval
Het is normaal om af en toe terug te vallen in oud gedrag. Het belangrijkste is om te leren van deze momenten en uzelf niet te ontmoedigen. Analyseer waarom het gebeurde en pas uw strategieën aan.

8. Blijf Geduldig en Volhardend
Gedragsverandering vergt tijd. Wees geduldig en wees niet ontmoedigd door tegenslagen. Blijf gefocust op uw doelen en blijf volhouden.

Conclusie
Gedragsverandering is een uitdagend, maar haalbaar proces. Het vereist motivatie, duidelijke doelen, een doordacht actieplan en de bereidheid om te leren en aan te passen. Met de juiste aanpak kunt u positieve veranderingen in uw leven aanbrengen en uw doelen bereiken. Onthoud dat gedragsverandering een reis is, en elke stap voorwaarts brengt u dichter bij uw bestemming.

Posted on

Fruit: Is het Gezond of Ongezond? 

fruit

Fruit is altijd al geprezen als een bron van essentiële voedingsstoffen, vitamines en vezels. Toch hebben sommige voedingsdebatten geleid tot vragen over de gezondheidsimpact van fruit, vooral vanwege het suikergehalte. In dit artikel zullen we u een duidelijk beeld geven van de gezondheidswaarde van fruit in uw dieet.

De Voedingswaarde van Fruit
Fruit is van nature rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels die een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede immuniteit, spijsvertering en algemene gezondheid. Fruit bevat ook natuurlijke suikers, zoals fructose, die het lichaam van energie voorzien.

Voordelen van Fruit
Vezelrijk: Fruit, vooral met schil, is een geweldige bron van voedingsvezels. Vezels bevorderen een gezonde spijsvertering, verminderen het risico op constipatie en kunnen zelfs helpen bij gewichtsbeheersing.

Vitamine C: Veel soorten fruit, zoals sinaasappels, aardbeien en kiwi, zijn rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant die het
immuunsysteem ondersteunt en de huidgezondheid bevordert.

Antioxidanten: Fruit bevat antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, die schade aan cellen kunnen
veroorzaken en het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker kunnen verhogen.

Natuurlijke Suikers: De natuurlijke suikers in fruit worden gecompenseerd door de aanwezigheid van vezels, waardoor ze langzamer worden opgenomen en minder pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken dan toegevoegde suikers.

Suikergehalte in Fruit
Het suikergehalte in fruit heeft tot enige verwarring geleid over de gezondheid ervan. Het is belangrijk om te begrijpen dat de natuurlijke suikers in fruit anders worden verwerkt door het lichaam dan toegevoegde suikers in verwerkte voedingsmiddelen. De aanwezigheid van vezels in fruit vertraagt de opname van suiker en voorkomt scherpe stijgingen van de bloedsuikerspiegel.

Inclusie in een Gezond Dieet
Fruit is een waardevol onderdeel van een gezond dieet. Om optimaal te profiteren van de voordelen, zijn hier enkele tips:

Variatie: Kies een verscheidenheid aan fruit om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.
Portiegrootte: Geniet van fruit als onderdeel van evenwichtige portiegroottes om overmatige calorie-inname te voorkomen.
Hele Vruchten: Geef de voorkeur aan hele vruchten boven vruchtensappen, omdat hele vruchten meer vezels bevatten en minder
geconcentreerde suikers.
Combinaties: Combineer fruit met eiwitten en gezonde vetten om de absorptie van suiker verder te vertragen en verzadiging te bevorderen.

Conclusie
Fruit is een voedzame en waardevolle toevoeging aan een gezond dieet. De voordelen van de voedingsstoffen, antioxidanten en vezels wegen op tegen het natuurlijke suikergehalte. Door fruit op een gebalanceerde manier in uw dieet op te nemen, kunt u genieten van de gezondheidsvoordelen en bijdragen aan uw algehele welzijn.

Posted on

Visolie

visolie

Visolie, afgeleid van de weefsels van vette vissoorten, is een voedingssupplement dat bekend staat om zijn rijke bron van omega-3-vetzuren. Deze essentiële vetzuren zijn van vitaal belang voor verschillende lichaamsfuncties en hebben talloze gezondheidsvoordelen. Visolie is een supplement dat rijk is aan omega-3-vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren zijn essentieel voor de menselijke gezondheid, maar ons lichaam produceert ze niet zelf. Daarom is het belangrijk om ze via voeding of supplementen binnen te krijgen.

Voordelen voor de Gezondheid
Hartgezondheid: Omega-3-vetzuren in visolie staan bekend om hun positieve invloed op het hart. Ze kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, triglycerideniveaus te verminderen en het risico op hartziekten te verlagen.

Ontstekingsremmend: Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen, wat gunstig is voor aandoeningen zoals artritis en andere inflammatoire aandoeningen.

Hersengezondheid: DHA is een belangrijke component van de hersenen en speelt een rol in de cognitieve functie en het geheugen. Het consumeren van voldoende omega-3-vetzuren kan de hersengezondheid ondersteunen.

Gezichtsvermogen: DHA is ook aanwezig in het netvlies van het oog. Voldoende inname van DHA kan het gezichtsvermogen ondersteunen en helpen bij het voorkomen van oogaandoeningen.

Stemming en Welzijn: Er is enig bewijs dat omega-3-supplementen stemmingsschommelingen kunnen verminderen en zelfs helpen bij de behandeling van depressie.

Er zijn verschillende manieren om visolie aan uw dieet toe te voegen:
Vette Vis: De meest natuurlijke bron van omega-3-vetzuren is vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardines. Voeg deze vissoorten toe aan uw wekelijkse maaltijdplan.

Visoliesupplementen: Als u moeite heeft om voldoende vis te eten, kunnen visoliesupplementen een handige optie zijn. Deze zijn verkrijgbaar in capsulevorm en bieden een geconcentreerde dosis omega-3-vetzuren.

Verrijkte Voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen, zoals eieren en zuivelproducten, kunnen verrijkt zijn met omega-3-vetzuren.

Hoe te Kiezen
Bij het kiezen van een visoliesupplement is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en zuiverheid. Kies voor gerespecteerde merken die getest zijn op verontreinigingen zoals kwik en zware metalen. Controleer ook het EPA- en DHA-gehalte per portie, omdat dit varieert tussen verschillende merken.

Posted on

Hoe Ongemerkt Meer Calorieën Verbranden Gedurende de Dag?

wandelen

In onze moderne samenleving, waar zittende banen en gemakkelijke vervoersmiddelen de norm zijn, kan het een uitdaging zijn om voldoende fysieke activiteit in onze dagelijkse routine op te nemen. Gelukkig zijn er tal van manieren om ongemerkt meer calorieën te verbranden gedurende de dag, zelfs als u een drukke levensstijl hebt:

 1. Neem de Trap: Vermijd liften en roltrappen en kies in plaats daarvan voor de trap. Traplopen is een uitstekende cardio-oefening die uw beenspieren versterkt en uw hartslag verhoogt.
 2. Wandelen: Voeg meer wandelen toe aan uw dagelijkse routine. Parkeer uw auto verder weg, loop een extra blokje om tijdens de lunchpauze, of maak ’s avonds na het eten een ontspannende wandeling.
 3. Staand Werken: Overweeg om staand te werken, indien mogelijk. Een staand bureau kan helpen om de calorieverbranding te verhogen en rugklachten te verminderen.
 4. Fietsen of Lopen naar Werk: Als de afstand haalbaar is, overweeg dan om naar het werk te fietsen of te lopen in plaats van te rijden. Dit is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor het milieu.
 5. Huishoudelijke Taken: Huishoudelijke taken zoals stofzuigen, dweilen en tuinieren kunnen verrassend effectief zijn om calorieën te verbranden en uw huis netjes te houden.
 6. Traplopen op de Plaats: Als u even tijd heeft, zet dan wat muziek aan en doe een paar minuten traplopen op de plaats. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om uw hartslag te verhogen.
 7. Telefoongesprekken: Wanneer u telefoneert, loop dan heen en weer of doe een paar eenvoudige strekoefeningen om actief te blijven.
 8. Sta Op!: Sta regelmatig op van uw bureau, zelfs als het slechts voor een paar minuten is. Stretchen en een korte wandeling rond uw kantoor kunnen helpen om stijfheid te verminderen en uw energie te verhogen.
 9. Dansen: Geniet van uw favoriete muziek en dans in uw woonkamer. Dit is niet alleen leuk, maar het helpt ook om uw hartslag te verhogen en calorieën te verbranden.
 10. Buiten Spelen: Als u kinderen heeft, neem dan deel aan hun buitenspelactiviteiten, zoals voetballen, frisbeeën of verstoppertje spelen. Dit is niet alleen leuk voor het hele gezin, maar het houdt u ook in beweging.
 11. Extra Stappen: Gebruik een stappenteller om uw dagelijkse stappen bij te houden en streef naar minstens 10.000 stappen per dag.
 12. Staand Wachten: Als u ergens moet wachten, zoals bij de bushalte of in de rij, sta dan in plaats van te zitten.

Het verhogen van uw dagelijkse fysieke activiteit en het ongemerkt verbranden van meer calorieën kan een positieve invloed hebben op uw gezondheid en welzijn. Door eenvoudige aanpassingen aan uw dagelijkse routine te maken, kunt u uw algehele activiteitenniveau verhogen en uw metabolisme stimuleren. Of het nu gaat om traplopen, wandelen, dansen of actieve pauzes nemen tijdens het werken, elke kleine inspanning draagt bij aan een gezondere en actievere levensstijl.

Posted on

Vlees: het Belang van Evenwichtige Consumptie voor een Gezond Dieet

vlees

Vlees is een voedzame en eiwitrijke bron die al eeuwenlang een belangrijk onderdeel is van menselijke voeding. Het bevat essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor groei, herstel en algehele gezondheid. Vlees, zoals rundvlees, kip, varkensvlees en vis, is rijk aan eiwitten van hoge kwaliteit, dat essentieel is voor de opbouw en het herstel van spieren, de productie van enzymen en hormonen, en het behoud van een gezond immuunsysteem. Bovendien bevat vlees belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, zink, vitamine B12 en vitamine D, die essentieel zijn voor de algehele gezondheid en vitaliteit.

Soorten Vlees

 1. Rundvlees: Rundvlees is een uitstekende bron van eiwitten en voedingsstoffen zoals ijzer en zink. Kies voor magere sneden, zoals mager rundvlees of mager gehakt, om verzadigd vetgehalte te verminderen.
 2. Kip en Kalkoen: Deze magerdere vleessoorten zijn rijk aan eiwitten en bevatten minder verzadigd vet dan rood vlees. Verwijder de huid van gevogelte om het vetgehalte verder te verminderen.
 3. Varkensvlees: Kies voor magere varkensvleessoorten zoals varkensfilet of varkenshaas. Let op verwerkte varkensproducten zoals spek en worst, omdat deze vaak meer verzadigd vet en toegevoegde zouten kunnen bevatten.
 4. Vis: Vis is een uitstekende bron van eiwitten en omega-3-vetzuren, die gunstig zijn voor hart- en hersengezondheid. Vette vis zoals zalm, makreel en sardines zijn bijzonder rijk aan omega-3-vetzuren.

Evenwichtige Consumptie van Vlees
Hoewel vlees belangrijke voedingsstoffen levert, is het belangrijk om de consumptie in evenwicht te houden. Hier zijn enkele tips voor een gezonde inname van vlees:

 1. Kies voor Mager Vlees: Kies voor magere vleessoorten en verwijder zichtbaar vet voor het koken om het verzadigd vetgehalte te verminderen.
 2. Portiegrootte: Houd rekening met de portiegrootte. Een portie vlees ter grootte van een stuk speelkaarten is over het algemeen voldoende. Vul uw bord aan met veel groenten en volle granen voor een evenwichtige maaltijd.
 3. Variatie: Wissel verschillende soorten vlees af en combineer het met andere eiwitbronnen, zoals peulvruchten, noten en tofu, om een divers scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.
 4. Vermijd overmatige consumptie: Overmatige consumptie van rood vlees en bewerkt vlees kan verband houden met een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en darmkanker. Probeer het in uw dieet te matigen.
 5. Duurzaamheid: Kies voor duurzaam geproduceerd vlees wanneer mogelijk, om milieubewust te consumeren en de impact op het milieu te verminderen.

Conclusie
Vlees is een voedzame bron van eiwitten en belangrijke voedingsstoffen die een waardevolle rol spelen in ons dieet. Het is belangrijk om vleesconsumptie in evenwicht te houden door te kiezen voor magere sneden, portiegroottes te beheersen en af te wisselen met andere eiwitbronnen. Een evenwichtige en gevarieerde voeding, gecombineerd met een gezonde levensstijl, draagt bij aan een optimale gezondheid en welzijn.

Posted on

Geluk

geluk

We willen het allemaal wel; continu gelukkig zijn. Maar wat is geluk? Iemands welbevinden bestaat uit een verstandelijk en een emotioneel deel. Tevredenheid is een verstandelijk deel en beantwoord vragen of het leven verloopt zoals gewenst en of je het heel anders opnieuw zou doen als je de kans kreeg. Bij geluk spreken we voornamelijk over het gevoelsleven, de balans van positieve en negatieve emoties. Tevredenheid en geluk vormen samen welbevinden. Nederlanders blijken het gelukkigste volk in Europa. Welgeteld 83 procent gaf aan gelukkig te voelen of hebben gevoeld, tegenover bijvoorbeeld 48 procent van de Italianen. En met een waardering van 7,6 scoren we een dikke voldoende en hebben geen reden tot klagen. Toch zijn sommige mensen veel gelukkiger dan anderen? Hoe kan dat? Onderzoekers komen tot een verrassende conclusie: geluk ontstaat niet door liefde of plezier, maar door voldoening.

Het ABC van het geluk
De taal van het geluk bestaat slechts uit drie letters. Het gaat dan om Autonomie, de vrijheid om keuzes te maken, Binding, het verbonden voelen met anderen en de Competentie, ergens goed in zijn. Vooral de B lijkt belangrijk en het hebben van vriendschappen en goede relaties met je familie, zorgt voor een groter gevoel van geluk. Autonomie en competentie vinden we terug in het begrip Flow. Flow is een bijna trance-achtige toestand waarbij de tijd vliegt. Tijdens deze toestand hoef je niet gelukkig te zijn, maar het gevoel van geluk komt daana. Gelukkige mensen zitten vaker in deze flow. Om in de flow te komen moet de activiteit die je uitvoert aan bepaalde voorwaarden voldoen:

1. De activiteit moet een uitdaging voor je zijn
2. Je moet de activiteit wel onder controle hebben
3. Je moet snel weten of je het goed doet: resultaat zien

Als de activiteit aan deze voorwaarden voldoet, dan is de kans het grootst dat je in de flow komt. Zonder de eerste voorwaarde is er geen prikkel en dus geen verandering. Als je de activiteit niet onder controle hebt, voorwaarde 2, dan ontstaat er stress. Een uitdaging waar je geen controle over hebt, is geen uitdaging meer, maar een probleem. Positief denken zal je dan niet redden. Succes motiveert en daarom moet je resultaat van je werk kunnen zien. Terugslag is geen probleem, maar er moet dan wel weer snel feedback zijn van een succesje om in de flow te blijven.

Bijvoorbeeld: je schildert een schilderij van een landschap. Het is moeilijk om de details goed op het doek te krijgen, maar het lukt je wel. Je ziet direct het resultaat van je werk.

Doelen stellen
Verder draagt het stellen van doelen bij aan het geluksgevoel. Deze doelen hoeven niet groot te zijn, ze hoeven niet eens per sé gehaald te worden, zolang je ze voor jezelf maar benoemt je voorneemt om ze te behalen. Het bedenken van een doel op zich kan erg plezierig zijn en een gevoel van autonomie (A) geven. Het hebben van een doel leidt tot zingeving. Het behalen van een doel draagt bij aan voldoening en gevoel van competentie (C). Het samen met iemand anders behalen van een doel versterkt bovendien de relatie; binding (B).

Posted on

Succesverhaal Demi de Coninck

succesverhaal demi

Wat heb ik bereikt sinds dat ik gestart ben met de GLI
Ik heb veel bereikt, al 14 kilo kwijt, Redbull verslaving is weg en een veel beter eetpatroon heb ik nu. Ook een veel beter slaapritme zit al een heel stuk beter in mijn vel door de sport.

Waarom heb je voor de GLI gekozen
Omdat ik graag wou afvallen en bij het GLI project krijg je goeie begeleiding. En ik vind het lastig om zelfstandig zonder begeleiding aan de slag te gaan met sporten.

Wat vind je van de begeleiding
Erg goed, alles word altijd goed uitgelegd wat je moet doen en je krijgt veel hulp.

Is het goed vol te houden
Zeker, je word goed geholpen en gemotiveerd waardoor het goed vol te houden is, natuurlijk moet je zelf ook wel je best doen.

Zou je het anderen aanraden
Ja, als je graag wilt afvallen of gezonder worden/ beter in je vel wil zitten raad ik het je zeker aan!