Posted on

Isolatie versus compound oefeningen

kettlebells

Als je aan krachttraining doet, krijg je te maken met verschillende oefeningen. Een trainingsschema maken is in de basis niet lastig, maar het wordt moeilijk zodra je trainingsniveau omhoog gaat. Hier wordt bijvoorbeeld intensiteit, aantal sets en herhalingen meer bij betrokken. Daarnaast ook welk soort oefening je kiest en op welke moment. Zo zijn er twee soorten algemene oefeningen: isolatie oefeningen en compound oefeningen.

Wat zijn isolatie oefeningen?
Alle oefeningen die geïsoleerd zijn en via één gewricht lopen zijn isolatie oefeningen. Veel bodybuilders gebruiken deze vorm, omdat het een specifieke spiergroep kan activeren. Het regelmatig activeren van een specifieke spiergroep kan ervoor zorgen dat de spier zich meer ontwikkelt en groeit in omvang. Ook werken isolatie oefeningen goed voor specifieke probleemgebieden. Wanneer een spiergroep verzwakt is, dan kan dit tegenwerken bij grotere oefeningen.

Voorbeeld isolatie oefeningen: Biceps Curl en Leg Extension.

Compound oefeningen en hun toepassing
Naast isolatie oefeningen heb je ook compound oefeningen. Deze oefeningen lopen over meerdere gewrichten en zijn vaak “groot”. Bij de Barbell Back Squat gebruik je bijvoorbeeld je knieën, enkels en heup voor het samentrekken van de spieren. Dit soort oefeningen zorgen voor het verbeteren van intra- en intermusculaire coördinatie. Hiermee wordt bedoeld: de samenwerking in en tussen de spiergroepen. Compound oefeningen lijken ook op bewegingen die gedeeltelijk en regelmatig in het dagelijks leven terugkomen.

Tot slot zijn de compound oefeningen ideaal voor je rompstijfheid, omdat je bij een bepaald trainingsniveau de spierspanning rondom het (buik)korset goed moet houden.

Moet je kiezen tussen de twee vormen?
Nee, dat hoeft niet. Beide trainingsvormen hebben hun eigen uitwerking op het lichaam als het gaat om krachttraining. De oefeningsvormen hebben ook hun eigen doelen. Dus de volgende regel geldt:
“Niet één oefeningsvorm is verkeerd, zolang je maar je doel voor ogen houdt.”
De “context” bepaalt welke vormen je gebruikt op welk moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.