Posted on

Vet gezond

avocado

De afgelopen decennia kwam voor (gezonde) vetten, minder calorierijke, maar geraffineerde koolhydraten en suiker in de plaats. De vraag is of dat zo’n goede keuze was… Alles met mate, maar gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit! Je hebt ze elke dag nodig.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. De vetten in onze voeding zijn grofweg onder te verdelen in twee soorten: de bewerkte vetten en de onbewerkte vetten. De onbewerkte vetten zijn nuttig voor het lichaam, en de bewerkte vetten belasten het lichaam.

Voedingsmiddelen die onbewerkte vetten bevatten:
(Ongebrande) noten, vis, avocado, ei, koud geperste oliën, kokos(olie)*, volle zuivelproducten*, boter*, biologisch vlees*

Voedingsmiddelen die bewerkte vetten bevatten:
Geraffineerde olie, zoutjes en chips*, snacks*, bewerkt vlees zoals worst*, halvarine en margarine koek en gebak*

* Verzadigde vetten, gebruik met mate.

Extra vierge oliën 
Extra vierge is een term die vaak genoemd wordt bij olijfolie, maar er bestaat ook een extra vierge kokosolie en rode palmolie. Met ‘extra vierge’ wordt een vet of olie bedoeld dat uitsluitend wordt verkregen door mechanische koude persing of extractie. Een echte gezonde olie dus, want het heeft geen enkele chemische raffinage ondergaan (zoals ontgeuren, bleken en zuiveren door middel van oplosmiddelen). Bovendien is het onverhit gebruiken van diverse ongeraffineerde oliën (bijvoorbeeld koudgeperste lijnolie, walnootolie, pompoenpitolie) goed voor een juiste verhouding tussen de omega 3 en 6 vetzuren. Je kunt dit bijvoorbeeld door een salade verwerken of op het brood smeren.

Wat doen gezonde vetten? 
Gezonde vetten hebben op heel veel lichaamsprocessen invloed:
– Ze zijn noodzakelijk om de vetoplosbare vitaminen te kunnen opnemen, dit zijn vitamine A, D, E en K. Zo wordt bijvoorbeeld vitamine K in broccoli, spruitjes, kool en lycopeen in tomaten alleen opgenomen met een beetje vet.
– Ze zorgen voor de aanvoer van belangrijke voedingsstoffen zoals de diverse soorten carotenoïden, co enzym Q 10, alfa-liponzuur, inositol etc.
– Ze zorgen voor een verzadigingsgevoel.
– Ze geven minder bloedsuiker-schommelingen, omdat ze de opname van suikers vertragen.
– Ze geven smaak aan de maaltijden.
– Ze zijn weerstandverhogend. Vooral kokosvet beschermt tegen virussen, bacteriën en schimmels.
– Ze geven een verlaagde kans op depressie en andere psychologische problemen.
– Ze helpen onvruchtbaarheid, huidproblemen, geheugen- en concentratieproblemen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.