Posted on

Minder alcohol = een fitter leven

alcohol

Een biertje of wijntje is vaak vanzelfsprekend bij sociale gelegenheden, maar alcoholgebruik heeft aardig wat negatieve kanten. Als jij je graag zo fit, energiek en gezond mogelijk wilt voelen, is het de moeite waard je alcoholgebruik onder de loep te nemen.

Lichamelijke gezondheid
Vaak hoor je het argument dat rode wijn goed voor je is. Dit komt vooral voort uit het idee dat de antioxidanten die aanwezig zijn in wijn positieve effecten hebben op je gezondheid. Echter spreekt een recent uitgebreid onderzoek dit gezondheidseffect tegen. Het beste is om weinig tot helemaal niet (1 tot 2 glazen per week) te drinken (maximaal 100 gram alcohol per week). Hiermee heb je de kleinste kans op ziektes en blijf je het langst gezond.

Je hebt meer energie
Na een borrel of avondje stappen komt altijd die welbekende ochtend: je bent niet productief en hebt weinig energie. Is dit bij jou ook het geval? Heeft jouw week eigenlijk ook maar zes dagen? Door te stoppen met drinken tellen ineens alle dagen van de week weer helemaal mee: op tijd opstaan, vol energie en klaar om actief te zijn. Hierdoor kun je ook vaker en effectiever trainen.

Kijk je toch graag wel eens wat dieper in je glas, maar wil je de negatieve effecten op het sporten of je productiviteit beperken? Een optie is om je kater te ‘plannen’, waarbij je zorgt dat je de volgende dag niet hoeft te trainen of werken. Dan hoeven je trainingen of het werk er ook niet zo zeer onder te leiden!

Je slaapt beter
Misschien lijkt het of je beter slaapt na een borrel, maar de kwaliteit van je slaap is minder. Hoewel de wetenschap nog niet alles heeft ontrafeld over slaap, lijkt onderzoek aan te geven dat je minder uitgerust wakker wordt. Misschien herken je dit gevoel wel; na een alcoholrijk avondje val je als een blok in slaap, maar je slaapt onrustig of wordt veel te vroeg wakker terwijl je liever had willen uitslapen om de kater wat te verzachten. Zonde, want een goede nachtrust is belangrijk voor je herstel.

Je bespaart geld
Spaar je voor een nieuw paar schoenen of wil je graag een midweek naar Spanje? Tijdens een avondje uit kan er ongemerkt een hoop geld doorheen vliegen. Een wijntje kost al gauw €4,00, waarbij je al snel 100 euro aan alcohol per maand uitgeeft. Waarschijnlijk bespaar je een flink bedrag als je alcohol laat staan. Dit kun je mooi besteden aan andere leuke dingen.

Het is net zo gezellig zonder alcohol
Het grootste obstakel voor velen is de angst dat een avondje met vrienden niet meer gezellig is. Overdag en tijdens werk kunnen mensen het ontzettend leuk hebben met elkaar zonder een glas wijn, dus waarom zou dat ‘s avonds niet kunnen? Een beetje vertrouwen in je eigen gezelligheid doet wonderen.

Een tip is om niet voortdurend te praten over je nieuwe uitdaging. Het helpt als je je aandacht op andere dingen richt. Misschien helpt een alcoholvrij biertje om je experiment zelf ook even te vergeten. Alcoholvrije biertjes van tegenwoordig zijn erg smaakvol.

Opdracht
Noteer de komende twee weken eens je alcoholgebruik en halveer daarna dit aantal de 4 weken erna. Voor je het weet ben je al deels gewend aan een nieuwe gewoonte! Succes. Voor wat extra motivatie kun je alvast bedenken wat je met het bespaarde geld gaat doen!

Vind je het lastig om minder alcohol te drinken? Op deze website vind je meer info en tips; https://minderdrinken.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.