Posted on

Heb je eiwitshakes nodig als je aan krachttraining doet?

Een optimale stofwisseling

Je hebt veel verschillende eiwitshakes. Lekkere eiwitshakes, niet zulke lekkere eiwitshakes. Eiwitshakes met smaakjes of zonder smaakjes. Whey eiwitshakes, caseïne eiwitshakes, erwteiwitshakes, hennepeiwitshakes en rijsteiwitshakes.

Wat zijn eiwitshakes?
Eiwitshakes zijn shakes gemaakt van eiwitpoeder + water/melk waarin relatief veel eiwitten zitten. Wanneer je melk hebt zit er naast eiwit ook vet en koolhydraten in. In eiwitpoeder zitten voornamelijk eiwitten en weinig tot geen vet en koolhydraten (afhankelijk van het soort en merk). Doordat er veel eiwitten in zitten en relatief weinig vet en koolhydraten is het voor sporters vaak prettig om eiwitshakes te gebruiken om in hun eiwitbehoefte te kunnen voorzien, zonder onnodig veel vet of koolhydraten binnen te krijgen.

Wat is het verschil tussen alle eiwitpoeders?
Je hebt whey eiwit wat weer onder verdeeld wordt in concentraat, isolaat en hydrolisaat. Concentraat heeft een eiwitpercentage van 70-85% en is een eiwitbron die op middelmatige snelheid wordt opgenomen.

Isolaat heeft een eiwitpercentage van 90-94% en is zuiverder dan concentraat. Het bevat meer eiwit en minder vet en lactose per portie. Whey isolaat wordt sneller opgenomen dan concentraat.
Hydrolisaat is de snelst opneembare soort en het meest puur. De eiwitten zijn al afgebroken waardoor je lichaam het sneller op kan nemen dan de andere soorten.

Caseïne is ook een veel gebruikt soort eiwit. Caseïne wordt langzaam verteert en je lichaam doet er langer over om het op te nemen dan concentraat, hydrolisaat en isolaat. Deze eiwitbron is vooral geschikt voor het slapen gaan zodat je lichaam in de nacht de langzaam opneembare eiwitten kan gebruiken.

Verder zijn er ook nog hennep-, rijst-, erwteiwit soorten. Deze soorten zijn plantaardig en zijn over het algemeen iets minder volwaardig voor je lichaam dan whey en caseïne omdat plantaardige eiwitten een minder volledig aminozuur profiel hebben. Ze zijn minder ‘compleet’ dan dierlijke eiwitten, waardoor je er meer van binnen moet krijgen voordat je alle benodigde aminozuren voldoende hebt binnen gekregen.

Heb je eiwitpoeders nodig?
Nee, je hebt ze niet nodig. Eiwitpoeders zijn een perfecte aanvulling en een heel eenvoudige manier om een hoge(re) eiwitbehoefte te dekken. Je kunt echter ook al je eiwit uit kwark, vlees, vis, ei, tofu etc. halen. Plantaardige eiwitten zijn minder volwaardig, dus wanneer je veganistisch eet moet je een extra buffer incalculeren en iets meer eiwitten nemen dan wat uit je berekeningen naar voren komt. Eet dan ongeveer 20% meer eiwit dan je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.