Posted on

Gemaksvoedsel bij gewichtstoename

fast food

Onder gemaksvoedsel wordt voeding verstaan die zeer makkelijk en snel te gebruiken is, zoals kant-en-klaar- en, magnetronmaaltijden, afhaal- en bezorgmaaltijden en snacks. Deze snelle maaltijden worden steeds populairder, omdat men steeds minder de tijd neemt om een volledige maaltijd te bereiden. Als je niet op je gewicht hoeft te letten, of zelfs wilt aankomen kun je het idee krijgen dat je deze snelle maaltijden prima kunt nemen. Maar voor je gezondheid is het belangrijk om het gebruik van dergelijke maaltijden te beperken. Het nadeel van deze maaltijden is namelijk dat ze vaak meer ongezonde soorten vet, minder voedingsvezels en minder vitamines en mineralen bevatten dan zelf bereide maaltijden met verse producten.

Kant- en klaarmaaltijden
Kant- en klaarmaaltijden bevatten te weinig groente en slechts een vijfde bevat voldoende vezels. Vaak wordt het vermoeden gewekt dat de maaltijd (veel) groente bevat. De werkelijke hoeveelheid is gemiddeld 93 gram in plaats van de aanbevolen 250 gram. Veel kant- en klaarmaaltijden bevatten over het algemeen relatief veel zout. Dit betekent dat het verstandig is het gebruik van kant–en–klaarmaaltijd te beperken en als je ze toch neemt, aan te vullen met bijvoorbeeld een salade of rauwkost.

Snacks
Snacks van de snackbar vallen ook onder gemaksvoedsel. Patat, kroketten, frikadellen, bitterballen, bami- en nasiballen of -schijven, kaassoufflés, hamburgers, nuggets bevatten vrijwel géén vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Bestellen of afhalen
Tegenwoordig kun je veel meer dan alleen pizza’s en spareribs online bestellen. Complete maaltijden worden thuis bezorgd. Handig! Helaas zijn ook deze maaltijden meestal minder verantwoord qua samenstelling, maar ook door de bereiding. Maar al te vaak worden gerechten in de magnetron opgewarmd. Hoewel er geen reden is tot paniek, kan vooralsnog de veiligheid/gezondheid van regelmatig magnetrongebruik worden betwijfeld. Kies ook hier -als dat mogelijk is- voor (extra) salades en in het geval van pizza voor groentepizza’s. Of maak zelf een verse portie groente bij de maaltijd.

Alternatieven
Als je weinig tijd hebt of koken je hobby niet is, kan gemaksvoedsel voor de hand liggen. Bedenk dan dat het relatief eenvoudig is om zelf snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten.
Zorg voor een standaard voorraad van:
– Bouillonblokjes (soep maken kan dan altijd met alles wat je nog in de koelkast hebt liggen)
– Tomatenpuree (als basis voor saus)
– Volkoren pasta/rijst/aardappelen (als prima houdbare, snel te bereiden koolhydraatbron)
– Knoflook en uien (als gezonde smaakmakers, past vrijwel overal bij)
– Diepvriesgroenten (als back up, voor als de verse op zijn)
– Diepvries vis en/of ingevroren gehakt of kip (als eiwitbron. Wel op tijd uit de diepvries halen)
– Eieren (handig voor een boerenomelet, om sauzen te binden (dooier) of als vleesvervanger bij de maaltijd)
– Peper, zout, kruiden, sambal, boter, olie, bloem (als smaakmaker of voor het maken van een saus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.