Posted on

De kracht van thee

thee

Thee is lekker, weldadig, gezond en bevat – als er geen suiker wordt toegevoegd- 0 calorieën. Alle theesoorten zijn afkomstig van dezelfde plant: de theestruik of “Camellia sinensis”. De soort thee wordt bepaald tijdens één van de productiefasen, de gisting. Zwarte (‘gewone’) thee wordt verkregen na ongeveer 4 uur, terwijl de gistingduur van groene thee heel kort is. De meeste theesoorten met vruchtensmaakjes, zijn ook zwarte theesoorten.

Gezond
Thee drinken (minstens 2 kopjes per dag) vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 40 tot 60 %. Het lijkt er op dat regelmatig thee drinken het kankerrisico vermindert. Bovendien blijken personen die al meer dan 10 jaar thee drinken, gezondere botten te hebben. Bij diabetespatiënten blijkt thee een gunstige invloed te hebben op de bloedsuikerspiegel.

Groene thee
Groene thee bevat naast de zeer gezonde flavonoïden ook vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, fluoride en ijzer. De thee kan de stofwisseling versnellen, wat het afslanken ondersteunt.

Rooibos thee
Rooibos thee is eigenlijk geen échte thee, want het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van de Aspalathus Linearis plant, die groeit in Zuid-Afrika. Het bevat in tegenstelling tot gewone thee geen cafeïne (of theïne). Er zitten wel antioxidanten (zoals vitamine C), calcium en ijzer in. Rooibos is met name geschikt om mee te ontspannen. Ook zou de drank helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten, acne en eczeem.

Kruidenthee 
Ook kruidenthee is geen echte thee, want er wordt geen gebruik gemaakt van de bladeren van de theeplant. Kruidenthee is een drank die getrokken wordt uit gedroogde kruiden. Sommige kruiden hebben een heilzame werking, andere worden puur voor de smaak gedronken. Denk bijvoorbeeld aan venkel thee, brandnetel thee, kamille thee, salie thee, gember thee en kaneel thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.