Posted on

Ademen

ademen

Goed vrij kunnen ademen is bij COPD het grootste probleem. Delen van de longen zijn immers ontstoken en/of beschadigd. Twee zaken zijn dan extra van belang: trainen van de hartspier zodat deze zo goed mogelijk de nog beschikbare zuurstof kan rondpompen en het oefenen van een buikademhaling zodat de lucht zo diep mogelijk in de longen komt. Zoveel mogelijk bewegen in combinatie met een lage buikademhaling is het advies. Wanneer bewegen eng is, probeer dan toch voorzichtig zoveel mogelijk te doen. Een half uur per dag matig bewegen (wandelen, huishoudelijke taken doen of tuinieren) is het eerste streven. Dit mag in blokken van 5 of 10 minuten per keer.

De ademhaling is bijzonder. Het verbindt ons lichaam rechtstreeks met de buitenwereld. We ademen constant, zonder dat we er erg in hebben, en tegelijkertijd kunnen we onze ademhaling ook zelf beïnvloeden. De onbewuste ademhaling heeft invloed op de processen in het lichaam, en de bewuste ademhaling ook. We kunnen dus door middel van onze ademhaling andere functies van het lichaam beïnvloeden.

Samenwerking
De ademhaling heeft invloed op organen, zoals het hart, hormoonstelsel, afweersysteem. In stressvolle situaties versnelt de ademhaling automatisch. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Het adrenalineniveau in het bloed stijgt en daardoor versnelt de ademhaling. Andersom werkt dit ook. Wanneer we de ademhaling opzettelijk versnellen, gaat het adrenalineniveau omhoog en ervaren we meer stress.

Wanneer we psychische stress hebben terwijl we stilzitten, bijvoorbeeld achter een computer, dan is het hele lichaam in constante staat van paraatheid, terwijl het feitelijk niet nodig is. We hoeven immers niet te vechten of te vluchten. De ademhaling is op dat moment veel sneller dan goed voor ons is. Daarbij is een snelle ademhaling vaak ook een hoge ademhaling. Het lichaam kan dan niet optimaal herstellen, vaak met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, gejaagd gevoel, minder goed korte termijngeheugen, onverwacht spierpijn, koude handen en voeten en hartkloppingen tot gevolg.

Optimaal ademen
Voor zowel de geestelijke als de fysieke gezondheid is ademen dus belangrijk. Een rustige, diepe buikademhaling, waarbij de buik opbolt bij inademing, is de meest voedende, rustgevende ademhaling. Wees je bewust van de manier waarop je ademt. Is je buik ontspannen? Zijn je schouders laag? Komt je ademhaling zo diep mogelijk in je buik? Adem je door je neus? Je kunt ervoor kiezen om regelmatig te mediteren en je daarbij voor te stellen dat de zuurstof wordt opgenomen door je longen en zich door je lichaam verspreidt. Je zult merken dat naarmate je er meer op let, het steeds beter gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.