Posted on

Waarom fitness tijdens puberteit WEL kan

Waarom denken we dat fitness tijdens puberteit niet kan? Waarom dat onzin is? En waarom zijn -18 jarigen wel een risicogroep? En wat zijn de voordelen van fitnessen terwijl je nog in de groei bent?

Dit wordt meestal als argument gegeven dat fitness tijdens puberteit niet kan. Dit is echter maar een halve waarheid. Bij fitnessen in de groei moet er meer gerust worden dan bij fitness in de leeftijdscategorie 18-30 jaar. Het lichaam heeft ook energie nodig om te kunnen groeien. Als je zoveel sport dat je lichaam geen energie overhoudt om te groeien, dan ben je verkeerd bezig. Zolang je ervoor zorgt dat je lichaam daar wél energie voor overhoudt is er niets aan de hand. Sterker nog, dan is het zelfs goed voor je gezondheid en je sportprestaties. Kortom, gewoon wat langer rusten na een training. fitness tijdens puberteit

Te zware gewichten gebruiken

De leeftijdsgroep onder 18 jaar ziet over het algemeen minder de gevaren van te zware gewichten pakken dan de oudere leeftijdsgroepen. Daarnaast zit hun ego soms in de weg en vinden ze het moeilijk om een oefening met minder gewicht te doen dan hun trainingsmaatje. Dat kan ervoor zorgen dat ze relatief vaak oefeningen met teveel gewicht uitvoeren. Dit kan resulteren in een verkeerde uitvoering van de oefening en daardoor een grote kans op blessures.

Voordelen van fitnessen tijdens de puberteit

Er zitten zelfs een hoop voordelen aan fitness tijdens puberteit. Aangetoond is dat het, net als op oudere leeftijd een positieve invloed heeft op:
• Zelfvertrouwen
• Schoolprestaties
• Sportprestaties
• Geluksgevoel
• Herstelvermogen
• Lager vetpercentage
• Minder kans op hoge bloeddruk

Ik zou daarom willen stellen dat er geen goede reden is om niet te fitnessen in de puberteit. Behalve dan naast het beoefenen van andere sporten of een ziekte of blessure die fitness onmogelijk maakt.

Waarom zou fitness tijdens puberteit niet kunnen, maar turnen wel? 

Is het je wel eens opgevallen dat turners ook gespierd en of sterk zijn. Turners hebben ook heel veel kracht nodig. Turnen zou je daarom ook als een vorm van (competatieve) fitness kunnen zien. Een vorm waar uiteraard nog een hoop andere motorische vaardigheden bij komen kijken.

Katherine Stabenow Dahab, et al.(2009). Strength Training in Children and Adolescents. Sports Health. May; 1(3): 223-226.

[cta]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.