Posted on

Vaste fitnesstoestellen en hun halve waarheden

Waarom worden vaste fitnesstoestellen overschat? Waarom maken fitnesscentrums daar gebruik van? En waarom trainen de meest gespierde mensen in het fitnesscentrum zo vaak voor de spiegel?

Weg met vaste fitnesstoestellen?Vaste fitnesstoestellen

De vaste toestellen in fitnesscentrums zitten weliswaar vaak erg lekker. Toch hebben ze ook hun beperkingen. Je kunt met die apparaten inderdaad effectief je kracht vergroten (en je stofwisseling tijdelijk verhogen), maar de kracht die je ontwikkeld is helaas maar beperkt functioneel. Doordat de vaste toestellen een vaste bewegingsuitslag hebben is het heel beperkt mogelijk om tegelijk coördinatie te trainen. Coördinatie die van groot belang is om kracht te gebruiken in het dagelijks leven. Moeten vast fitnesstoestellen dan weg? Dat is wat overdreven. Is je doel om je maximale kracht te vergroten? Of om je alleen maar wat fitter te voelen? Dan kan een vast fitnesstoestel je daar ook echt wel bij helpen.

De juiste houding

Een belangrijke taak van fitnessinstructeurs en personal trainers is in mijn ogen het aanleren van de juiste houdingen van de volgende bewegingen:

  • Lopen
  • Kniebuigen
  • Heupstrekken
  • Duwen
  • Trekken
  • Rompstijfheid

Ik vind dat belangrijk om dergelijke oefeningen jou in staat stellen om blessures tijdens fitnesstrainingen én in het dagelijks leven te voorkomen. Deze bewegingen leer je alleen door oefeningen te doen waarvoor coördinatie benodigd is, niet met vaste fitnesstoestellen.

Waarom fitnesscentrums jou op een vast fitnesstoestel zetten

Toch stellen fitnesscentrums dat dat vaste toestellen geschikt zijn voor beginners. Een halve waarheid mijn ogen. Ze hebben gelijk dat losse oefeningen moeilijker zijn voor beginners, omdat daar coördinatie bij komt kijken. Ze hebben in mijn ogen echter ongelijk als ze gaan beweren dat vaste toestellen daarom geschikter zijn voor de meeste beginners. Het is juist enorm waardevol om coördinatie ook meteen te ontwikkelen. Je slaat dan twee vliegen in één klap. Je traint kracht én coördinatie en zorgt er daarmee voor dat je winst aan kracht ook in het dagelijks leven bruikbaar wordt. De fitnesscentrums willen je hoofdzakelijk op vaste fitnesstoestellen zetten, omdat die oefeningen technisch makkelijker uit te voeren zijn en het personeel dan al snel niet meer naar je om hoeft te kijken.  Waarvoor zijn vaste toestellen dan wel uitermate geschikt? Puur om maximale kracht te ontwikkelen. Hoe minder coördinatie er bij een oefening komt kijken. Hoe makkelijker om maximale kracht te leveren.

Kijken ze graag naar zichzelf of zit er meer achter?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom de meest gespierde mannen in het fitnesscentrum het vaakst voor de spiegel hun oefeningen afwerken? Dit zou te maken kunnen hebben met dat ze graag naar zichzelf kijken tijdens hun training. Ik denk echter dat het vooral te maken heeft met het feit dat er voor die spiegel altijd losse gewicht liggen. Gewichten waarmee losse oefeningen gedaan kunnen worden. Oefeningen met losse gewichten waarmee ze ook coördinatie trainen. Deze mannen zijn inmiddels zo ervaren dat ze weten dat ze beter losse oefeningen kunnen doen dan oefeningen op vaste toestellen. Dat ze zichzelf dan ook nog kunnen bewonderen in de spiegel is dan slechts mooi meegenomen.

[cta]

[related_posts_by_tax]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.