Posted on

3 redenen waarom benen trainen belangrijk is

Waarom is benen trainen het allerbelangrijkst? Waarom moet je je benen als eerste trainen? Waarom is rust net zo belangrijk als training?

Benen trainen
Supercompensatie

Benen zijn de grootste spiergroep van het lichaam en dus is benen trainen het effectiefste wat je kunt doen als je meer uit je workout wilt halen. Denk nu niet dat benen trainen elke dag nodig is om je resultaten te verbeteren. Ook je benen hebben na een training rust nodig. Zie de tekening hiernaast.

Bovenstaande tekening laat zien dat je rust net zo belangrijk is als je training. Zonder voldoende rust na een training bereik je geen supercompensatie. Supercompensatie betekent dat het lichaam, na een training, altijd de neiging heeft om zich te herstellen boven het oorspronkelijke niveau. Als je eerder gaat trainen dan dat supercompensatie bereikt is, train je jezelf de vernieling in. Dat fenomeen wordt overtraining of overload genoemd.

Benen trainen is voor de meeste topsporters daarom ook van het grootste belang. Dit is natuurlijk afhankelijk van de sport, maar het vergroten van snelheid en kracht in de benen zal een grote prestatieverbetering met zich meebrengen.

Benen trainen
Never skip legday

Benen trainen doe je als eerste

Omdat je benen de belangrijkste spiergroep zijn adviseer ik ook om die als eerste te trainen als je je volledige lichaam op dezelfde dag wilt trainen. Je wil namelijk dat je nog fit bent op het moment dat je je belangrijkste spiergroep traint. Zorg voor comfortabele fitnesskleding. Dat voorkomt dat je om welke reden dan ook niet het maximale uit je beenoefening(en) zal halen. Personal trainers zullen je ook vertellen dat je tijdens een training normaal gesproken eerst de grote spiergroepen traint voordat je de kleine spiergroepen gaat trainen. Een uitzondering zou kunnen zijn als je doelstelling specifiek je biceps versterken is. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de biceps geïsoleerd te trainen om daarna pas een compound (meerdere spiergroepen tegelijk) oefening te doen.

Het is lelijk

Het ziet er niet uit! Nee, ik heb het niet over de tekening, maar over de verhouding benen / bovenlichaam van iemand die alleen zijn bovenlichaam traint. Als je je benen niet traint ga je er uitzien zoals het mannetje op deze tekening. Dat lijkt me nu net het laatste wat je wilt. Kortom, fitnessen zonder benen te trainen is als fietsen zonder trappers. Er mist iets belangrijks.

[cta]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.