Posted on

De eenvoud van accepteren

Wil je functioneler gaan denken? Wil je niet meer onnodig nadenken over negatieve dingen en dingen waar je geen invloed op hebt? Lees dan dit artikel.

Mark heeft zich kapot geleerd voor een toets wiskunde en blijkt een 4,5 gehaald te hebben. Hij blijft de hele dag kwaad, vertelt tegen iedereen dat wiskunde een klote vak is en besluit dat hij de volgende keer net zo goed niet meer kan leren. Is hoeverre is dit de gewenste reactie? We zijn het er vast over eens dat positief denken iets anders is.

Mensen maken zich vaak druk om dingen die gebeurd zijn. Vaak zelfs wanneer ze de uitkomst niet meer kunnen veranderen. Of ook wanneer ze al alles gedaan hebben om de gewenste uitkomst te krijgen, maar die niet bereikt hebben. Wanneer je deze emoties voelt kun je heel eenvoudig de onderstaande twee vragen aan jezelf stellen.

  1. Kun je het nog veranderen?

Ja –> Meteen actie ondernemen om gewenst resultaat te krijgen. Wat kun je doen?                                         

Nee –> Accepteren, achter je laten en vraag 2 stellen

  1. Heb je gedaan wat je kon doen?

Ja –> Accepteren en volgende keer hetzelfde doen                                                                                                       

Nee –> Volgende keer wel doen. Wat kan ik volgende keer beter doen?

Na het beantwoorden van deze vragen weet je als het goed is wat je moet doen. Alle overige gedachten zijn overbodig en zonde van je energie.

Mark kon in het bovenstaande voorbeeld niets meer veranderen aan het resultaat. Daarnaast had hij zich kapot geleerd. Hij kon zichzelf dus niets kwalijk nemen en het de volgende keer op dezelfde manier aanpakken.

Sterker nog. Hij zou eigenlijk trots op zichzelf moeten zijn. Hij heeft gedaan wat hij kon om de toets te halen. Hij kan trots zijn op het proces wat hij doorlopen heeft om de toets te halen. Helaas legt Mark de focus op het resultaat, het product. Hij focust op iets waar hij maar beperkt invloed op heeft. Dat zou hij niet moeten doen. Focus altijd op het proces. Waarom? Omdat dat het enige is waar je zelf 100% invloed op hebt. Stop met jezelf veroordelen op resultaten. Ga jezelf afvragen of je iets kunt doen om het proces te verbeteren.

Geluk moet komen van het proces om te ontwikkelen en gebeurtenissen die we meemaken. Geluk zou niet moeten komen van het bereiken van doelen. Klinkt dat gek? Zo gek is het niet als we kijken naar het bovenstaande verhaal over focus op proces in plaats van product. Omdat je geen of beperkte invloed hebt op het resultaat (product) is het zinloos om je geluk daar vanaf te laten hangen. Daarnaast is er altijd weer een hoger doel, waardoor je nooit helemaal tevreden zal zijn. Geniet daarom van het proces om het resultaat te bereiken.

Opdracht

Het ene voetbalteam is blij dat ze in de competitie 7e geworden zijn, omdat ze het jaar daarvoor 12e waren. Het andere voetbalteam is niet blij met de 2e plaats, omdat het team het jaar daarvoor 1e was. Leggen deze voetbalteams de focus goed?

Uitdaging

[su_note note_color=”#0587bf”]Blijf een week lang bewust bezig met de twee vragen uit het artikel. Elke keer als je negatieve emoties hebt pas je de twee vragen toe. Schrijf je ervaringen een week lang in je blog.[/su_note]
  

 

  
[related_posts_by_tax]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.