Posted on

Succesverhaal Nico de Lezenne Coulander

succesverhaal nico

Wat heb je bereikt sinds dat je gestart bent met de GLI?
Een betere conditie en gewichtsvermindering waardoor mijn cholesterolniveau drastisch, mag ik wel zeggen, is verlaagd. Waar ik voor die tijd ook wel met de fiets naar de markt ging en dan puffend en hijgend thuis kwam, draai ik daar nu mijn hand niet meer voor om. En nee, ik heb geen elektrische fiets.

Waarom heb je voor de GLI gekozen?
In de familie komt diabetes voor. Al enige jaren slik ik, met medeweten van de huisarts, rode rijst gist capsules om mijn cholesterolniveau binnen de perken te houden en jaarlijks vindt er een lab-check van het bloed plaats. Zo ook begin vorig jaar, en om die uitslagen eens door te spreken werd er een gesprek gepland met de praktijkassistente. Zij wees me op mijn BMI dat aan de hoge kant was en verminderde conditie, sinds de coronacrisis werk ik thuis met minder beweging. Ze zorgde voor een afspraak bij de huisarts en in overleg daarmee ben ik aangemeld voor GLI, waar ik begin februari 2022 aan ben begonnen.

Wat vind je van de begeleiding?
Maud komt heel vertrouwd over. In het afgelopen eerste jaar van het traject meer frequent afgesproken. Ze gaf me het advies om mijn voedingsinname dagelijks bij te houden, gaf voedingstips, bewegingstips en ik ging mezelf wekelijks wegen. Nu in het tweede jaar merk ik ‘de routine’ van deze nieuwe levensstijl. Ik weet wat ik beter wel en wat beter niet kan eten en doen.

Is het goed vol te houden?
Ik zie me dit traject wel vol te houden, ook erna. Qua voeding is er niet echt veel veranderd ten opzichte van voor GLI: er werd bij ons thuis, we zijn met zijn tweeën, al afwisselend en gezond gegeten (vlees, vis, vegetarisch) met veel verse groente. Ik ben me ervan bewust dat als dit anders zou zijn, bijvoorbeeld als het dieet helemaal omgegooid zou moeten worden en het thuisfront dit niet had geaccepteerd, het volhouden moeilijker of vrijwel onmogelijk zou zijn. Een steun in de rug is altijd fijn. Het dagelijkse ommetje doet me goed, tijdens het lopen luister ik naar een podcast. Ook het bewegen valt prima te combineren met mijn hobby: landschapsfotografie. Ik parkeer dan ergens de auto en ga lopend verder, met een fotorugtas van zo’n 12 kilo met materiaal bij me. Daarnaast ga ik naar de fitness. In het begin 1 keer per week en sinds dit jaar 2 keer.

Zou je het anderen aanraden?
Ja zeker. Met de kanttekening dat er eerst bewustwording moet zijn dat het anders moet, zonder dramatisch te klinken. Bij mij kwam dit pas na het gesprek met de praktijkassistente en de huisarts. Daarnaast is begrip en steun van het thuisfront, als dat er is, een groot deel van het succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.