Posted on

Moeite met ontbijten?

ontbijt

Na een nacht en soms een avond én nacht is het noodzakelijk de energievoorraad in het lichaam aan te vullen. Een stevig ontbijt stimuleert de darmen en daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert energie voor concentratie en beweging. Prestaties op school en werk blijken beter bij mensen die wel ontbijten, dan bij mensen die dat niet doen.

Geen ontbijter?
Problemen met de eetlust in de ochtend komen vaak voor en zijn eenvoudig te verhelpen door tóch structureel te ontbijten. Een moeilijke ontbijter kan beginnen met een drinkontbijt, wat yoghurt/kwark en/of wat fruit. Als je het moeilijk vindt om te ontbijten is het beter om ’s avonds na 19.00 of 20.00 uur niets meer te eten. Ook kan wat lichaamsbeweging in de avond ervoor zorgen dat je meer trek hebt in de ochtend. Als direct ontbijten niet lukt, maak je daar dan niet druk over en neem het ontbijt gewoon wat later in de ochtend. Of maak een wandeling voor je ontbijt.

Gezonde ideeën voor het ontbijt 
Misschien zie je bij het woord ‘ontbijt’ een snee brood met kaas voor je. Op de nuchtere maag is dat soms moeilijk weg te krijgen. Zoek het daarom liever in de vloeibare hoek.
Enkele ideeën zijn:

> Een kom havermoutpap, rijstepap, gortepap of griesmeelpap. Naast koemelk, is pap ook heel goed aan te maken met geitenmelk, sojamelk, havermelk of rijstmelk.
> Een kom volle kwark of biogarde, eventueel gezoet met diksap, fruit of honing, met muesli, noten, zaden en/of verkruimelde rijstwafel.
> Een smoothie van fruit en groenten, avocado en eventueel een eetlepel notenpasta, lijnzaad- of notenolie of slagroom.

Drink daarnaast bijvoorbeeld wat thee of sap. De dag rustig beginnen met een goed ontbijt -eventueel samen met het gezin- zorgt voor minder stress gedurende de dag. Sta dan wel op tijd op om niet te hoeven haasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.