Posted on

Saxenda voor afvallen? Lees je goed in

saxenda-foto

Saxenda (liraglutide) is een receptplichtig medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van obesitas, evenals voor gewichtsverlies bij volwassenen die obesitas of overgewicht hebben met bepaalde medische aandoeningen. Het is ook beschikbaar in combinatie met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

Saxenda werkt door het verhogen van de hoeveelheid GLP-1 in het lichaam, een stof die de honger onderdrukt en de gewichtsvermindering bevordert. Het medicijn wordt subcutaan (onder de huid) toegediend via een injectiepen, en de dosis wordt geleidelijk opgebouwd om de bijwerkingen te minimaliseren.

De aanbevolen startdosis is 0,6 mg per dag, en de maximale dosis is 3 mg per dag. De behandeling moet worden gestart onder supervisie van een arts, en regelmatige controles zijn noodzakelijk om de effectiviteit en veiligheid te evalueren.

Ernstige bijwerkingen van Saxenda zijn onder meer hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), pancreatitis (ontsteking van de pancreas) en galstenen. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, braken, buikpijn, vermoeidheid en huiduitslag.

Patienten die saxenda gebruiken, wordt aangeraden om regelmatig bloedsuiker te controleren, vooral als ze diabetes hebben of een verhoogd risico op diabetes hebben.

Het is ook belangrijk om te weten dat Saxenda alleen effectief zal zijn wanneer het wordt gecombineerd met een gezonde levensstijl, waaronder een caloriearm dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Het is niet bedoeld als een snel oplossing voor gewichtsverlies, maar eerder als een hulpmiddel bij de behandeling van obesitas en het behoud van gewichtsverlies.

Saxenda is een medicijn dat specifiek is goedgekeurd voor de behandeling van obesitas en gewichtsverlies in volwassenen. Obesitas wordt vaak beschouwd als een chronische ziekte die kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en slaapapneu. Gewichtsverlies kan helpen bij het verminderen van deze risico’s en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Saxenda is ook geclassificeerd als een incretin-mimeticum, wat betekent dat het de activiteit van hormonen in het lichaam nabootst die honger onderdrukken en insulinegevoeligheid verhogen. Dit helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Samengevat, Saxenda (liraglutide) is een receptplichtig medicijn voor de behandeling van obesitas en gewichtsverlies bij volwassenen. Het werkt door de hoeveelheid GLP-1 in het lichaam te verhogen, waardoor de honger wordt onderdrukt en gewichtsvermindering wordt bevorderd. Het medicijn wordt subcutaan toegediend via een injectiepen, en de dosis wordt geleidelijk opgebouwd. Saxenda kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, dus regelmatige controles zijn noodzakelijk onder supervisie van een arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.