Posted on

Probiotica

probiotica

Het woord ‘probiotica’ betekent zoiets als ‘voor het leven’. Het leven van bacteriën in dit geval. Bacteriën worden vaak gezien als onzichtbare beestjes die we vooral zouden moeten vermijden, maar dat is niet terecht. Bacteriën komen overal in de natuur voor en dat is ook precies de bedoeling. Het hele ecosysteem is afhankelijk van bacteriën! Net als ons eigen interne ecosysteem. Het gaat pas mis als de balans verstoord raakt, als een bepaalde bacteriesoort of ander soort micro-organisme gaan overheersen. Dat kan gezondheidsklachten geven.

De darmflora
Als we het hebben over probiotica, bedoelen we goede bacteriën voor onze darmflora. De darmflora is een laag bacteriën in onze darmen die wel 1,5 kilo weegt! Deze miljarden bacteriën zorgen daar voor onze gezondheid door het bevorderen van de opnamen van voedingsstoffen, het afbreken van stoffen die we niet nodig hebben, het in stand houden van de slijmvliezen, het beschermen tegen indringers en nog veel meer. Hoewel 1,5 kilo bacteriën wel genoeg lijkt, is het in stand houden van de juiste balans niet vanzelfsprekend. De darmflora bestaat namelijk uit miljoenen verschillende bacteriesoorten en stammen, die allemaal hun eigen taken hebben en dus allemaal in de juiste verhouding aanwezig moeten zijn. Het is een delicate balans, die gemakkelijk verstoord raakt door stress, slechte voeding, alcohol en drugs, medicijnen en antibiotica.

Versterk je darmflora
Heb je een tijdje slecht gegeten, stress of een antibioticakuur gehad? Dan is het verstandig om gebruik te maken van een probiotica. Diverse reclames van drankjes willen je doen geloven dat door het drinken van een simpel drankje met 1 enkele bacteriestam, al je problemen opgelost zijn. Als je weet dat je darmflora is opgebouwd uit miljoenen verschillende bacteriesoorten en -stammen, dan begrijp je dat het toevoegen van 1 enkele stam in de meeste gevallen geen nut heeft, ook al zijn dat een miljoen (dezelfde) bacteriën in een flesje. Er zijn ook probiotische capsules te koop, met daarin een poeder. Meestal staat op de verpakking dat dergelijke supplementen meerdere soorten en stammen bacteriën bevatten. De kans dat deze capsules iets zullen doen voor je darmen is groter, maar het blijft zoeken. Iedereen heeft namelijk een verschillende darmflora en behoefte. Bovendien wordt er ook gesjoemeld met de inhoud van capsules en bevatten ze soms helemaal geen bacteriën. Gelukkig zijn een aantal merken wel betrouwbaar. Meestal weet je het zeker als het stamnummer achter de bacteriesoort vermeld staat. Als dat er niet staat en je kunt de fabrikant bellen om het stamnummer te vragen. Krijg je duidelijk antwoord? Dan is het zeer waarschijnlijk ook een betrouwbaar supplement.

Natuurlijke oplossing
Wil je je darmflora versterken? Zorg dan voor de volgende zaken:
* Beperk stress tot een minimum
* Eet voldoende groenten: minimaal 2 maar liever 3 ons groenten per dag
* Gebruik regelmatig voeding die de darmflora ondersteunt: vezelrijke producten, gefermenteerde producten, zoals zuurkool, tempeh en yoghurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.