Posted on

Stop met oordelen

Als jij ziet dat ik jouw klas met 25 kinderen allemaal 5 euro geef en jou als enige leerling 2 euro. Hoe voel je je dan? Zou je je hetzelfde voelen als ik iedereen 2 euro had gegeven?

Niet vergelijken met anderen

Nee hè? Het wordt tijd dat we ophouden met onszelf te vergelijken met anderen. Of oordelen aan de hand van gebeurtenissen uit het verleden of gebeurtenissen die in de toekomst, heel misschien zullen gebeuren. Geniet eens van die twee euro die je krijgt! Laat die afbraakstem nu eens niet zijn gang gaan. Schakel hem uit. Je zou hem kunnen stenigen hem of ga hem te lijf gaan met een steelpan als je dat leuker vindt. De vraag is echter of het wel goed is om iets aan de afbraakstem te willen doen.

Gedachten accepteren

Het antwoord is nee, dat moeten we niet willen. Sterker nog, dit is het laatste wat we moeten doen. Op het moment dat we afbraakstem te lijf gaan dan is die afbraakstem namelijk actief. De afbraakstem is actief, omdat we iets van de afbraakstem vinden. We oordelen dus over de afbraakstem. De beste manier om met afbraakstem om te gaan is alles te accepteren wat hij zegt of aandraagt. Eigenlijk moeten we hem negeren, maar dit zal lastig blijken. Als je afbraakstem herkent er over hem oordeelt, dan geef je hem namelijk al aandacht. Daarom kunnen we de afbraakstem beter accepteren en de focus daarna weer verleggen naar de levenslust stem. We kunnen bijvoorbeeld voelen hoe we in onze stoel zitten, kijken wat we rond ons heen zien of de geur in de lucht insnuiven. Dit brengt ons terug in het heden. Terug in ervaringen waar we niet over oordelen, maar die we als ervaringen mee kunnen nemen in onze rugzak van gebeurtenissen.

Niet oordelen

Vind je het stinken? Waarom? Wat is stank? Ruik je een unieke geur die je nog nooit geroken hebt? Op zijn minst maak je wat mee. Wat een avontuur! Hoe saai was het geweest als je deze geur niet geroken had? Dan had je jezelf nu op je stoel zitten afvragen waarom die ene vriendin van je jou zwart gemaakt heeft tegenover iemand (oordelen en aan het verleden denken). Hoe erg je dat vindt en hoe je haar de volgende keer een lesje zal gaan leren. Ik denk dat je beter die geur kunt ruiken (er gebeurd iets op dat moment). Dan denken aan die vriendin (denken aan het verleden, toekomst en oordelen over van alles en nog wat waar je niets aan hebt.

[related_posts_by_tax]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.