Posted on

Cholesterol verlagen – 10 tips

cholesterol

Wil je je cholesterol verlagen? Lees dan snel onderstaande tips

  1. Eet minder verzadigd vet en transvet. Dit kun je doen door producten te kiezen die gemaakt zijn van plantaardige oliën in plaats van dierlijke vetten, en door te kiezen voor magere vlees- en zuivelproducten.
  2. Voeg meer vezels toe aan je dieet. Vezels, vooral oplosbare vezels, kunnen helpen om het cholesterol te verlagen. Probeer volkoren granen, fruit, groenten en peulvruchten te eten.
  3. Gebruik plantensterolen. Deze stoffen, die voorkomen in plantaardige oliën, noten en zaden, kunnen het cholesterol verlagen door de opname van cholesterol uit de darmen te verminderen.
  4. Eet meer vis. Vis bevat onverzadigde vetzuren die het LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol) kunnen verlagen en het HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) kunnen verhogen. Probeer minstens twee keer per week vis te eten, vooral vette vis zoals zalm, haring en makreel.
  5. Overweeg om plantaardige eiwitten te eten. Planten bevatten vezels, stanols en sterols en hebben minder verzadigd vet dan dierlijke producten. Probeer peulvruchten, noten en zaden te eten om je eiwitinname te verhogen.
  6. Gebruik kruiden en specerijen om je voedsel op smaak te brengen in plaats van zout of suiker. Kruiden en specerijen hebben geen invloed op het cholesterol en kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen.
  7. Drink minder alcohol. Alcohol kan het LDL-cholesterol verhogen en het HDL-cholesterol verlagen. Probeer om niet meer dan een glas per dag te drinken als je een man bent, en niet meer dan een halve liter per dag als je een vrouw bent.
  8. Blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging kan het LDL-cholesterol verlagen en het HDL-cholesterol verhogen. Probeer minstens 30 minuten per dag matig intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen.
  9. Stop met roken. Roken kan het LDL-cholesterol verhogen en het HDL-cholesterol verlagen. Als je stopt met roken, kan dit helpen om je cholesterol te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
  10. Overleg met je arts. Als deze tips niet voldoende zijn om je cholesterolwaarde genoeg naar beneden te krijgen. Een arts kan eventueel nog medicatie voorschrijven.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.