Posted on

Krachttraining en hardlopen

hardlopen

Hardlopen is een populaire sport in Nederland, naar schatting zijn er zo’n 40% van de Nederlandse bevolking loopt weleens en ongeveer 12 % doet dit wekelijks. Het hardlopen is ook vaak de training zelf. Terwijl je bij andere sporten steeds vaker ziet dat andere trainingsvormen ingezet worden om de “hoofdsport” sport te ondersteunen.

Zo wordt er bij bijvoorbeeld voetbal, tijdens of naast de reguliere trainingen, vaker gewerkt aan explosiviteit en kracht door gerichtere oefeningen toe te passen tijdens de trainingen. Het is dan ook een gemiste kans als de trainingen van hardlopen alleen zouden bestaan uit hardlopen. Met gerichte krachttraining kun je je prestaties verbeteren en verklein je mogelijk de kans op blessures.

Verbeteren loopeconomie
Het hardlopen bestaat uit een cyclus van vier fasen, namelijk; steunfase (toe-off), zweeffase, Steunfase (Initieel contact), Zwaaifase algemeen. Hardlopen lijkt op gecontroleerd struikelen waarbij het grotendeels draait om het efficiënt (her)gebruiken van de landingsenergie. Om energie-efficiënt te lopen, dus beter te lopen, kun je op meerdere vlakken winst behalen, zo ook door krachttraining. Krachttraining draagt bij aan een verbeterde “loopeconomie”. Wat betekent minder zuurstof- en energiegebruik bij een gegeven loopsnelheid.

Bij hardlopen is het belangrijk dat je je romp verlengt en stilhoudt, dit noemen we rompstijfheid. Veel bewegelijkheid in de romp tijdens het lopen duidt op een gebrek aan rompstijfheid. Dit wil je verminderen en daarom zou je naast specifieke oefeningen tijdens het hardlopen zelf, ook krachtoefeningen in willen zetten waarbij je je romp uitdaagt om “stijf” te blijven. Het doel is niet de hardloopbeweging na te bootsen maar een aanpassing in de spierwerking te realiseren.

Dit kun je goed doen met verschillende plankvariatie-krachtoefeningen, zoals de pallof-press. Dit is een plankvariant, waarbij je anti-rotatie traint. Je daagt de rompspieren (o.a.schuine buikspieren) uit, de romp niet te laten roteren. Dit heeft mogelijk overdracht naar het hardlopen. Je romp stijver kunnen houden bij het hardlopen betekent minder energielekken. Storende rotaties van het bekken en wervelkolom worden zo verminderd, waardoor belangrijke heupstrekkende spieren (o.a. bilspieren, hamstrings) en heup buigende spieren beter hun werk kunnen doen en je als resultaat efficiënter loopt.

Naast de pallof-press zijn er nog vele andere krachtoefeningen die ingezet kunnen worden voor het verbeteren van de loopprestaties, maar dit is een mooie start of aanvulling op je huidige trainingsregime.

Posted on

Aankomen na ziekte

aankomen na ziekte

Na een ziekte of een lange tijd in het ziekenhuis kun je veel gewicht verliezen. Dit kan zelfs leiden tot ondergewicht, wat niet goed is voor je weerstand en energie. Hier zijn enkele tips om op een gezonde manier weer aan te komen:

1. Eet regelmatig: het is belangrijk om drie maaltijden per dag te eten met een paar gezonde snacks tussendoor. Dit helpt je meer calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt.

2. Kies gezonde voeding:
o Begin de dag met een goed ontbijt zoals volkoren brood met kaas, een ei, of yoghurt met muesli.
o Voor lunch en diner, eet volkorenproducten zoals brood of pasta, en zorg voor genoeg groenten en eiwitten (vlees, vis of een vleesvervanger).
o Voeg gezonde vetten toe aan je dieet, zoals avocado’s, zalm en noten.

3. Neem verantwoorde tussendoortjes: eet drie tot vier keer per dag een gezonde snack. Voorbeelden zijn een banaan, een volkoren cracker met kaas, of yoghurt met muesli.

4. Verbeter je eetlust: als je moeite hebt met eten na je ziekte:
o Eet niet te vet, want dat kan je eetlust verminderen.
o Probeer een beetje te bewegen, dit kan je spijsvertering en eetlust helpen.
o Drink een kopje bouillon of friszure dranken zoals sinaasappelsap.

5. Doe lichte krachtoefeningen: Beweging helpt niet alleen je eetlust, maar het kan ook je spiermassa behouden en vergroten. Dit is vooral belangrijk als je ouder bent en snel spiermassa verliest.

Opdracht: probeer deze week elke dag drie gezonde maaltijden en drie tussendoortjes te eten. Noteer wat je eet en hoe je je voelt. Bespreek dit volgende week met je coach of trainer om je voortgang te evalueren en verdere aanpassingen te bespreken.

Posted on

Succesverhaal Marcia Verschoore – Pielaet

succesverhaal marcia

Wat heb je bereikt sinds dat je gestart bent met de GLI?
Sinds ik in februari dit jaar ben begonnen aan het GLI-programma ben ik 9 kg afgevallen en heb ik meer energie en conditie gekregen. Zo ben ik in september naar Sevilla geweest op city trip en heb ik de Gibraltar toren beklommen.

Waarom heb je voor de GLI gekozen?
Ik heb voor de GLI gekozen omdat ik een stok achter de deur nodig had om aan mezelf te werken. Zonder dat ik het gevoel had dat er over me schouder werd mee gekeken betreft het eten. Ik wilde het afvallen dicht bij mezelf houden door kleine dingen aan te passen zodat ik het langer vol hou.

Wat vind je van de begeleiding?
Ik ben heel blij met de begeleiding die ik krijg zowel via de coaching gesprekken bij Maud en Ruben als bij de krachttraining. Maud en Ruben denken echt met je mee van hoe je door kleine aanpassingen toch iets kan wijzigingen in je voeding om je op de goede weg te houden. Roderick geeft goede begeleiding tijdens het sporten door op de kleine dingen te letten waardoor het net een beetje zwaarder (of uitdagender) wordt om je oefeningen te doen. De gezellige gesprekken die ondertussen worden gevoerd maken het dan weer luchtig en is de les zo voorbij.

Is het goed vol te houden?
Ik heb zelf geen problemen met het volhouden met dit programma. Dit heeft te maken omdat het op een luchtig manier gedaan wordt. Als ik voor mezelf zie wat ik allemaal bereikt heb in deze periode geeft me dat extra motivatie om door te gaan.

Zou je het anderen aanraden?
Ja ik zou het zeker iedereen aanraden die op een laagdrempelige manier aan zichzelf zouden willen werken.

Posted on

Zoetstoffen

zoetstoffen

Zoetstof is één van de meest besproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Veelal wordt het een giftige stof genoemd en dat je het zoveel mogelijk moet vermijden. Vanuit de wetenschap is er een duidelijk antwoord…

Wat zijn zoetstoffen?
Zoetstoffen zijn toevoegingen die producten zoeter maken. Volgens het Voedingscentrum zijn er 15 zoetstoffen goedgekeurd voor gebruik. Sommige van deze zoetstoffen komen van nature voor in vruchten zoals bessen en citrusvruchten. In de voedingsindustrie krijgen deze stoffen een E-nummer, wat aangeeft dat ze goedgekeurd zijn door de EFSA (European Food Safety Authority), de Europese voedselveiligheidsautoriteit.

Categorieën zoetstoffen
Zoetstoffen zijn onder te verdelen in twee categorieën: polyolen (of niet-intensieve zoetstoffen) en intensieve zoetstoffen. Polyolen, zoals xylitol gevonden in suikervrije producten, zijn even zoet of half zo zoet als suiker en leveren ongeveer 2,4 kilocalorieën per gram. Intensieve zoetstoffen daarentegen zijn 30 tot 37.000 keer zoeter dan suiker en leveren weinig tot geen calorieën omdat er maar een kleine hoeveelheid nodig is voor een zoete smaak. Voorbeelden hiervan zijn thaumatine, neohesperidine-DC en steviolglycosiden uit natuurlijke bronnen, en synthetische zoals aspartaam en sucralose.

Zoetstoffen en gezondheid
Ondanks de vele verhalen op het internet, bevestigt wetenschappelijk onderzoek dat zoetstoffen veilig zijn voor consumptie. Aspartaam bijvoorbeeld, vaak gebruikt in light frisdranken, wordt afgebroken tot componenten die ons lichaam gemakkelijk kan verwerken, tenzij men lijdt aan fenylketonurie, een zeldzame genetische aandoening.

Dosering van aspartaam
Voor volwassenen is de veilige dagelijkse hoeveelheid vastgesteld op 40 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dit betekent dat een persoon van 100 kilogram tot 4000 mg aspartaam per dag kan innemen, het equivalent van ongeveer 27 blikjes cola light. Voor kinderen wordt echter aangeraden om voorzichtiger te zijn met het gebruik van zoetstoffen vanwege hun lagere lichaamsgewicht.

Opdracht
Reflecteer op je eigen consumptie van zoetstoffen. Overweeg hoeveel zoetstoffen je dagelijks binnenkrijgt en onderzoek of dit binnen de veilige grenzen valt. Probeer tevens een dagboek bij te houden van je inname van zoetstoffen voor een week om een beter inzicht te krijgen in je consumptiepatronen.

Bronnen om na te lezen
– https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx
– https://www.zoetstoffen.eu/vgv/allergisch-voor-aspartaam/

Posted on

Leer luisteren naar je hongergevoel

hongergevoel

Wanneer je eet, verdwijnt meestal je hongergevoel. Dit komt omdat het brein een signaal afgeeft dat je verzadigd raakt. Je kunt merken dat niet alleen je hongergevoel verdwijnt, maar er is ook een gevoel van genoeg of soms zelfs van teveel. Het signaleren dat je verzadigd raakt tijdens het eten komt vanuit een complex systeem dat begint bij de stretchsensoren in de maag.

In theorie zou je sneller vol moeten zitten bij meer calorieën, maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Eén van de bekendste factoren is dat we vloeibare calorieën niet goed registreren. Dit verklaart waarom frisdranken kunnen bijdragen aan overgewicht, omdat ze veel calorieën bevatten en we ze toch blijven drinken. Het verzadigingsgevoel kan, naast het signaal van de stretchsensoren in de maag, ook komen door de mix van macronutriënten, en het verzadigende effect van eiwitten.

Het goede nieuws is dat honger en verzadiging te trainen zijn. Dit kun je doen door regelmatig te eten en een dagboek bij te houden over voedingsmiddelen en verzadiging. Hierdoor kun je ontdekken hoe je jouw hongergevoel of beter gezegd je verzadigingsgevoel kunt koppelen aan de producten die je eet en drinkt.

Opdracht
Probeer de komende twee weken een voedingsdagboek bij te houden. Noteer niet alleen wat je eet en drinkt, maar geef ook voor en na de maaltijd je hongergevoel en verzadigingsgevoel aan (0 = geen honger of niet verzadigd, 10 = enorme honger en volledig verzadigd).
Door dit te doen, leer je bij welke producten je eerder een verzadigd gevoel hebt en stopt met eten, en bij welke producten juist niet.

Tip
Nu je weet bij welke producten je meer verzadigd raakt, is het advies om juist die producten te eten wanneer je een slaapschuld hebt (je erg moe voelt) of wanneer je (veel) stress ervaart. De reden hiervoor is dat je bij vermoeidheid en stress sneller terugvalt in oude (ongezonde) gewoontes zoals overeten.

Posted on

Succesverhaal Frank Adegeest

succesverhaal

Wat heb je bereikt sinds dat je gestart bent met de GLI?
Sinds ik gestart ben medio maart 2024, ben ik al 16 kg afgevallen en zit ik weer goed in mijn vel. Bovendien heb ik weer een sport- en bewegingsritme wat me weer veel energie geeft. Alles gaat weer een stuk gemakkelijker. Ik ben weer baas over mezelf.

Waarom heb je voor de GLI gekozen?
Ik ben op aanraden van de huisarts in contact gekomen met GLI. Ik zat ik een negatieve spiraal waar ik zelfstandig niet meer uitkwam. Ik ben inmiddels 62 jaar, drukke baan, veel reizen, veel uit eten, het glaasje wijn en weinig beweging. Ik kreeg last van overgewicht en een maag- en navel breuk. Het werd alleen maar slechter. Lijfstijlaanpassing was de duidelijke boodschap. Zonder dat zou het er echt niet beter op worden.

Wat vind je van de begeleiding?
Bij het eerste gesprek met Roosmarijn was er direct vertrouwen. Bij elk gesprek is er veel persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Bovendien werd er direct op afspraak 1 een realistisch actieplan afgetoetst en opgesteld. Roosmarijn heeft toen een plan opgesteld met een combinatie van voedingsadvies en beweging. De doelstellingen van dit plan gaan keurig in overleg en zijn aan de hand van mijn ervaring goed haalbaar. Tijdens de opvolging worden doelstellingen en voedingsadviezen bijgesteld. De brochures met voedingsinformatie zijn een eye-opener, duidelijk en helder. Omdat GLI en het fitnesscentrum in hetzelfde pand zitten was de afspraak met de fitnessbegeleider snel gemaakt! Wat bovendien goed werkt is het overzicht met actiepunten dat ik samen met Roosmarijn opstel. Dat geeft goede doelen en een leidraad naar het volgende gesprek.

Is het goed vol te houden?
Voor mij persoonlijk is het goed vol te houden. Bij mij was er vrij snel resultaat in de vorm van gewichtsverlies en energiewinst. Aangepast eten kan net zo lekker zijn! De mensen van het fitnesscentrum hebben een schema gemaakt dat bij de persoon past. Ik heb wel een knop moeten omzetten. Normaal plande ik mijn leven rond mijn werk. Nu plan ik mijn werk rond mijn gezin en mijn leven. Recentelijk heb ik een gebroken been gehad en 6 weken in het gips gezeten. Met een aangepast fitnessschema heb ik gewoon kunnen doorgaan. En met resultaat! De app met voedingsinfo en trainingsresultaten ervaar ik als een zeer goed hulpmiddel. Meten is weten, gissen is missen.

Zou je het anderen aanraden?
Aan de hand van mijn eigen ervaring wil ik het anderen zeker aanraden. Luister naar je lichaam en neem medisch advies ter harte! Zelfstandig lukte het mij niet om een negatieve spiraal om te buigen naar een positieve spiraal. Ik weet nu het verschil tussen “toen” en “nu”. Ik snap dat sommige mensen er misschien tegen opzien. Maar dat duwtje van GLI heeft bij mij wonderen verricht en mij ook gemotiveerd om straks zelfstandig met mijn nieuwe leefstijl door te gaan. Grote dank aan GLI!

Posted on

Wanneer zijn voedingssupplementen nodig?

gezond eten

Naar aanleiding van een bloedonderzoek
Als je gezondheidsproblemen hebt, kan bloedonderzoek laten zien welke supplementen je nodig hebt. Overleg met je arts over welke supplementen je moet nemen en in welke hoeveelheid, om te voorkomen dat je lichaam uit balans raakt.

Bij ongezond eten
Als je tijdelijk minder gezond eet, bijvoorbeeld op vakantie of als je ziek bent, kan een multivitamine- en mineralensupplement helpen. Dit is een extra steuntje voor de momenten dat je voeding niet optimaal is. Als je gezond en gevarieerd eet, zijn dagelijks supplementen meestal niet nodig.

Tijdens of voorafgaand aan de zwangerschap
Als je zwanger bent of wilt worden, is het belangrijk om foliumzuur (vitamine B11) te nemen. Naast foliumzuur zijn er nog meer voedingsstoffen belangrijk, zoals vitamine A, D, B1, mineralen zoals selenium en zink, vezels en omega-3-vetzuren. Deze kun je krijgen via normale voeding of door een speciaal supplement voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens.

Als je vegetarisch of veganistisch eet
Als vegetariër kun je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Let op dat je genoeg B-vitamines, carnitine en taurine binnenkrijgt. Als veganist, die helemaal geen dierlijke producten eet, zijn supplementen vaak nodig. Vooral vitamine B12 kan ontbreken. Veganistische voeding kan ook te weinig calcium en vitamine B2 bevatten.

Vitamine D
Veel mensen in Nederland krijgen niet genoeg vitamine D binnen. Deze vitamine is belangrijk voor onder andere sterke botten, weerstand en een goed humeur. Je kunt vitamine D aanmaken door zonlicht en door twee keer per week vette vis te eten. Veel mensen eten niet genoeg vis en komen niet genoeg buiten. Mensen met een donkere huidskleur zijn vatbaarder voor een Vitamine D tekort. Vitamine D zit ook in halvarine, margarine en roomboter. In de winter is het vaak goed om dagelijks een vitamine D supplement te nemen, ongeveer 10 microgram per dag.

Posted on

Succesverhaal Truus Jonkman

truus

Ik ben gestart in maart 2023 met behoorlijk wat overgewicht. Ik heb zelf bij de huisarts gevraagd of ik doorverwezen kon worden voor GLI traject. Na jaren van diëten en veel jojoën moest ik een andere manier vinden om af te vallen.

Ik kwam bij Maud en heb een uitgebreid gesprek gehad. in de week daarvoor had ik bij gehouden wat ik op een dag at. Volgens Maud was dat precies genoeg om een kleuter van in leven te houden. Je kan dus ook nog te weinig eten.

Het advies was dus: meer eten en vaker en heel anders. Daar heb ik me in verdiept en met alle goede tips ben ik een ander eetpatroon gaan ontwikkelen: meer vezels, meer groente en fruit. Omdat ik koken erg leuk vind ben ik gaan zoeken naar recepten, en ik heb er ook veel gehaald uit de Lijfstijl app.

Ook meer bewegen was het advies. Ik ben gaan sporten op maandagmorgen onder begeleiding van Eleny. Het was heftig in het begin maar goed te doen. Ook ben ik gaan wandelen elke morgen. In het begin vond ik dit vreselijk. Heel saai en niet leuk om te doen. Gelukkig heb ik dit volgehouden en ga nu elke dag s’ morgens vroeg de deur uit en loop ongeveer 8 km

Inmiddels ben ik 22 kg afgevallen. Het is prima vol te houden ik zou niet anders meer willen. Het is geen zwaar dieet wat je doet maar je gaat anders eten.

Zonder de begeleiding van Maud was ik nooit zo ver gekomen. Ik zou het zeker iedereen aanraden.

Posted on

Vezelrijk eten: waarom en hoe?

vezels

We weten allemaal dat vezels goed zijn voor onze gezondheid, maar wat betekent vezelrijk eten nu precies? En waarom zijn vezels zo belangrijk voor je lichaam?

Waarom vezels belangrijk zijn
Vezels worden meestal verdeeld in drie categorieën: graanvezels, fruitvezels en groentevezels. Het eten van voldoende vezels kan je helpen om je bloeddruk te verlagen en het risico op ziekten zoals hartziekten, beroertes, diabetes type 2, borstkanker en darmkanker te verminderen. Vooral graanvezels spelen een belangrijke rol in het verlagen van deze risico’s.

Daarnaast zijn er specifieke vezels zoals betaglucanen (uit haver en gerst) en pectines (uit fruit) die helpen om je LDL-cholesterol te verlagen. Vezels zorgen ook voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt, en ze verbeteren de stoelgang.

Waar vind je vezels?
Vezels zitten in verschillende voedingsmiddelen, zoals:
• Volkoren graanproducten (zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst)
• Groenten
• Fruit
• Peulvruchten
• Noten en pinda’s

Deze producten dragen allemaal bij aan je dagelijkse vezelinname. Hoewel er specifieke gezondheidsvoordelen zijn voor bepaalde soorten vezels, zijn alle vezels belangrijk voor een gezond dieet.

Hoeveel vezels heb je nodig en hoe krijg je die binnen?
Volgens het Voedingscentrum is het aanbevolen om dagelijks tussen de 30 en 40 gram vezels te eten. Maar hoeveel is dat precies? Hier zijn een paar eenvoudige tips om je vezelinname te verhogen:
• Kies voor volkorenbrood in plaats van wit of bruin brood.
• Voeg zaden zoals lijnzaad, chiazaad of zonnebloempitten toe aan je ontbijt.
• Gebruik muesli in plaats van krokante muesli of Cruesli.
• Eet 2 tot 3 stuks fruit per dag.
• Neem een handje noten als tussendoortje.
• Eet voldoende groente, niet alleen bij het avondeten.
• Vervang witte rijst door zilvervliesrijst en kies volkoren pasta of wraps.
• Voeg peulvruchten toe aan je avondmaaltijd.

Begin klein en bouw op
Het aanpassen van je eetpatroon kost tijd. Begin daarom met één of twee maaltijden per dag waarin je meer vezels eet. Als dat eenmaal een gewoonte is, kun je langzaam meer veranderingen doorvoeren. Elke stap vooruit is winst voor je gezondheid.

Opdracht: Hoe vezelrijk eet jij?
Maak een dagmenu voor jezelf en bekijk welke voedingsmiddelen je al eet die rijk zijn aan vezels. Welke verbeteringen kun je aanbrengen om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 30-40 gram te komen? Voeg stap voor stap meer vezelrijke opties toe en houd bij wat dit met je energie en gezondheid doet.

Posted on

Copingstijlen

bloem

Een chronische aandoening heeft veel invloed op het leven. Je wordt belemmerd in allerlei dagelijkse activiteiten en dat maakt het leven soms heel zwaar. Toch vinden we manieren om door te gaan en het draaglijk te maken. Dit doen we door ons een zogenaamde copingstijl toe te eigenen.

Coping is een begrip uit de psychologie, waarmee de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat, wordt bedoeld. Vaak in meer acute situaties.

Typen copingstijlen
Mensen hanteren bewust en onbewust verschillende stijlen die je als meer gezond of juist meer ongezond zou kunnen bestempelen. Er zijn grofweg zeven copingstijlen, ingedeeld in probleemgerichte coping en emotiegerichte coping. Bij probleemgerichte coping probeer je het probleem op te lossen, bij emotiegerichte coping probeer je de gevoelens die het probleem veroorzaakt te veranderen. Of een stijl gezond of juist ongezond is, hangt van de context af. Emoties uiten is in de meeste gevallen nuttig en leidt vaak tot verlichting, zolang je jezelf of anderen daar niet mee schaadt. Aan de andere kant kunnen geruststellende gedachten ook doorslaan. Als je vindt dat het altijd erger is voor een ander, kun je op een gegeven moment vinden dat wat jij mankeert niets voorstelt, met als gevolg het degraderen van jezelf.

Het is normaal dat je meerdere copingstijlen hebt, misschien zijn er enkele of is er één die je vaker bij jezelf herkent. Niet iedere stijl is altijd effectief, daarom is het hebben van meerdere stijlen nuttig, overwegend uit de categorie oplossingsgerichte coping.

Oplossingsgericht betekent hier niet dat je het probleem, bijvoorbeeld een chronische aandoening, (altijd) op kunt lossen. Maar misschien kan er een stijl gevolgd worden uit deze categorie die goed is voor jou en goed is voor je omgeving. Anders gezegd een gezonde copingstijl die leidt tot acceptatie, (zelf) compassie, verminderen van negatieve emoties en daardoor verzachtende omstandigheden.

Voorbeelden
Ongezonde coping: wanneer je van nature mensen vermijdt als je niet lekker in je vel zit, waardoor je je uiteindelijk nog rotter gaat voelen.
Gezonde coping: kun je dan in het vervolg sociale steun zoeken?

Ongezonde coping: wanneer je jezelf de schuld geeft van iets wat gebeurd was, waardoor de situatie nog vervelender wordt.
Gezonde coping: kun je dan proberen zelfcompassie te hebben, door de situatie te aanvaarden en vervolgens vriendelijk te zijn voor jezelf?

Deze voorbeelden geven je misschien wat richting, maar bedenk dat een copingstijl persoons- en situatiespecifiek is. Coping gaat niet over opgeven, maar over doorgaan met het leven, het vereist actie, hoe klein en hoe zwaar ook.

Opdracht:
Welke ongunstige copingstijl(en) herken je bij jezelf en zou je willen veranderen?
Welke copingstijl(en) zou je je eigen willen maken? Wat levert het je op?
Wat is de uitdaging om deze copingstijl(en) eigen te maken?
Wat heb je nodig om het te bereiken?