Hoe kunnen we deze zelfacceptatie bereiken? Hieronder manier 1 toegepast in een sportsituatie.
Afbraakstem en levensluststem kun je ook toepassen op sportsituaties. Neem een tennisser. Levensluststem zal bezig zijn met hoe hij de tegenstander kan verslaan en zal genieten van het gevoel als je de bal hard raakt. Afbraakstem zal echter bezig zijn met wat je allemaal niet goed doet. Hij zal vinden dat je een domme keuze maakte door die ene bal die ene hoek in te slaat. Hij zal dingen tegen je zeggen als: waarom deed je dat? Je weet dat dat dom is. Je bent een domme lamlul die telkens weer dezelfde fout maakt. Hoe kun je ooit een wedstrijd winnen als je telkens zulke domme dingen blijft doen? Idioot die je bent. Ga nu eens tennissen zoals op de training. Op de training gaat het altijd beter dan in de wedstrijd en ik snap maar niet waarom!
Levensluststem zou functioneel en kort denken. Hij denkt niet aan het verleden of de toekomst, maar is alleen bezig met wat er op dat moment gebeurd. Hij herkent ook dat die bal naar die ene hoek niet de beste keus was. Hij reageert echter met: volgende keer sla ik hem in de andere hoek. Niet meer en niet minder. Levensluststem oordeelt niet. (uitweiden aan de hand van mindset en het innerlijk spel)
Zie je het verschil. In welke herken je jezelf? Levensluststem is niet aangedaan door die keuze voor de bal in die ene hoek. Hij realiseert zich dat die bal onderdeel was van het avontuur of de uitdaging die die wedstrijd meebracht en laat zijn eigenwaarde niet afhangen van die keuze. Lees nu eens terug wat afbraakstem allemaal zei. Hij haalt de trainingen erbij, het verleden, de toekomst, scheld op zichzelf en dwaalt ook nog af van waar het eigenlijk over ging.
Uitdaging
Schrijf de komende 7 dagen 2 momenten per dag in je blog waarin jij merkte dat je levensluststem langer dan 1 minuut ononderbroken actief was.
[related_posts_by_tax]