Posted on

Zelfacceptatie tip 1a – levensluststem en afbraakstem

Ik heb jullie eerder eenZelfacceptatie introductie gegeven over zelfacceptatie. Vandaag gaan we er wat dieper op in. Hoe kunnen we deze zelfacceptatie bereiken? Hieronder manier 1a.

Zelfacceptatie komt ook voort uit het stoppen van je afbraakstem. Om het begrijpelijk uit te kunnen leggen maak ik onderscheid tussen twee verschillende stemmen die in je hoofd zitten. Je
levensluststem en je afbraakstem (of handremstem). Je levensluststem is creatief en zit vol met dingen die je kunt gaan doen of dingen die je op dat moment ervaart. Je geniet van die dingen op een manier dat je vroeger deed als kind. Afbraakstem is daar echter om dat genot tegen te houden. Om te voorkomen dat je dingen zegt waar je zelf spijt van krijgt of waar andere mensen slecht over zouden kunnen denken. Afbraakstem is eigenlijk de vervelende perfectionist. De vervelende perfectionist is bang dat hij iets niet perfect zal doen en dat hij daar commentaar op zal krijgen. Om dat te voorkomen levert hij er alvast zelf commentaar op. Dit weerhoudt mensen ervan om te zeggen wat ze denken of te doen waar ze zin in hebben. Levensluststem leeft, afbraakstem oordeelt.

Wat gebeurt er nu eigenlijk met die twee stemmen als we alcohol drinken? Hoe meer alcohol we consumeren, hoe meer afbraakstem je met rust zal laten. Wanneer we alcohol drinken doen we waar we zin in hebben, omdat zoals we zeggen “de rem eraf gaat”. Die rem is niet meer dan je afbraakstem. Dat vervelende perfectionistje in je. Door te leren hoe we met die afbraakstem om kunnen gaan of die afbraakstem te laten verdwijnen, kunnen we daarom gelukkiger of eigenlijk zorgelozer worden (wie wordt er niet zorgelozer als hij alcohol op heeft?) of onszelf meer gaan respecteren. Waarom onszelf meer respecteren? Omdat als afbraakstem afwezig is, er niemand tegen je zegt dat iets niet goed genoeg is. Je acties worden niet meer gewikt en gewogen. Overigens is dit betoog niet bedoeld om je aan de alcohol te helpen. Het is bedoeld om jou aan te zetten om die staat te bereiken zonder alcohol. Hoe fijn zou het zijn als we die afbraakstem weg zouden kunnen krijgen? Of hem in ieder geval te verzwakken?

 

Uitdaging

Schrijf de komende 7 dagen 2 momenten per dag in je blog waarin jij merkte dat je afbraakstem actief werd.

 

[related_posts_by_tax]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.