Posted on

Waarom bewegen zo goed is voor je gezondheid? Bekijk hier waarom iedereen moet sporten of meer bewegen!

Bewegen en gezondheid. Waarom bewegen zo goed is voor je gezondheid?

Waarom bewegen zo goed is voor je gezondheid? Zie hieronder voor welke lichamelijke klachten of ziekten het al zo veel beter is om dagelijks te bewegen.

 

Waarom bewegen zo goed is voor je gezondheid?

Beweeg voor je gezondheid

Lichaamsbeweging heeft veel positieve effecten op de gezondheid. De kans op welvaartsziekten wordt al effectief verminderd met dagelijks 30 minuten bewegen (bijv. stevig doorwandelen of fietsen) op minimaal vijf dagen per week. Hieronder lees je meer over de voordelen van dat doen waar ons lichaam voor gemaakt is: bewegen.

Kleinere kans op overgewicht
Onze energie wordt geleverd door voedsel. Als je meer energie (calorieën) inneemt dan verbruikt, worden deze opgeslagen als vetmassa. Als je meer verbruikt dan inneemt, dan kan je deze opgeslagen vetdepots weer laten slinken. Door te bewegen verbruik je calorieën.

Bloeddruk

Doordat tijdens het bewegen de bloedvaten meer open gaan staan, wordt het bloed over een groter oppervlak verspreid, waardoor de bloeddruk daalt. Ook worden door regelmatig sporten meer bloedvaten aangemaakt, waardoor het bloed zich over een groter oppervlak kan verdelen. Deze effecten zijn het grootst bij duursporten. Heb je een hoge bloeddruk, win dan eerst advies in bij je arts, voordat je start met sporten.

Gunstiger cholesterol verhouding

Een hoog LDL-cholesterol gehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. LDL cholesterol vervoert vet naar de weefsels en spieren toe. Dit kan de vaatwanden beschadigen en in een later stadium dicht laten slibben. Tijdens en na regelmatig bewegen stijgt het HDL cholesterol in het bloed. HDL schraapt als het ware vetplekken van de vaatwand af en breekt de vetplekken af, waardoor het bloedvat veel minder snel kan dichtslibben.

Het verkleint de kans op diabetes.
Mensen die te zwaar zijn hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes, omdat zij minder goed in staat zijn om suikers uit het bloed, op te nemen in de cel. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat suikers worden opgenomen door de cellen. Op een gegeven moment kan het lichaam niet genoeg insuline meer maken en stijgt het suikergehalte in het bloed. Mensen met diabetes ontwikkelen eerder hart- en vaat ziekten. Door te sporten wordt de kans op diabetes verkleind. Hoe intensiever je beweegt, des te groter het effect.

Het verkleint de kans op de ontwikkeling van osteoporose
Regelmatige schokken op de botten doet de botten sterker worden. Sporten (krachttraining, stevig doorwandelen, cardiotraining) waarbij botten zwaarder worden belast, maken ze sterker.

Het vermindert de kans op depressies

Hersencellen ontwikkelen zich door fysieke training. Een gebied in de hersenen dat leerprocessen en het geheugen stimuleert groeit bij lichaamsbeweging. Dit gebied krimpt bij mensen met een depressie, en het groeit als mensen antidepressiva krijgen. Daarom is de werking van antidepressiva vergelijkbaar met lichaamsbeweging, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen.

Het vermindert de kans op darmkanker
De kans op darmkanker is bij regelmatige lichamelijke activiteit 35% minder dan bij inactiviteit. Lichamelijke activiteit stimuleert de darmbewegingen, waardoor de darminhoud niet te lang op één plaats blijft zitten. Darminhoud dat langdurig op een plek zit en/of ophoopt kan de darmwand irriteren wat uiteindelijk darmkanker tot gevolg kan hebben.

Claim Hier Je Gratis Proeftraining

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.