Fitter worden. Hoe weet ik of ik fitter word?
Laat ik voorop stellen dat fitheid een breed begrip is. Iemand die fit wil worden voor een voetbalwedstrijd zal iets anders onder fitheid verstaan dan iemand die wat makkelijker de trap op wil komen. Een voetballer zal dus andere fitheidstesten moeten doen dan iemand die makkelijker de trap op wil komen.
Dat meeste mensen willen zich gedurende de dag gewoon vitaal voelen. Bij No Time Fit doe je daarom in de proefles én na elke volgende 10 weken een meting met de handdynamometer. De test duurt heel kort en het is wetenschappelijk bewezen dat dat uitslag van deze test een vrij nauwkeurige indicatie is van iemands gezondheid.
Handynamometertest
Een score van minder dan 85% van normale waarden op de handdynamometer test is een teken van algehele zwakte. Dat brengt met zich mee dat iemand met een score onder de 85% ook een grotere kans heeft om te vroeg te sterven of arbeidsongeschikt te worden. Ook blijft iemand met 85% of minder van de normale waarden gemiddeld langer in het ziekenhuis na een operatie dan iemand die boven de 85% van de normale waarden zit. Fitter worden met No Time Fit gaat dit tegen.
Verbeteren bij oefeningen
Je wordt beter in de oefeningen die je traint. Dat hoeft niet per sé iets te zeggen over hoe gezond je bent, maar is wel een indicatie dat je je beter zou moeten gaan voelen. Er zouden dan namelijk meer goede hormonen vrij moeten komen, omdat je spierpercentage zou moeten toenemen. Er is een sterk verband tussen meer spiermassa en fitter worden.
Je voortgang kun je nauwkeurig volgen in de speciale app die ik elke training voor je bij ga houden. De volgende zaken worden daarin bijgehouden:
- De handdynamometer testresultaten
- Het aantal verplaatste kilo’s per oefening
- De tijd tot spierfalen (tijd tot je de oefeningen niet verder uit kunt voeren)
Fitter worden?
[cta]
Referenties
Bohannon, R. W. (2001). Dynamometer measuments of hand-grip strenght predict multiple outcomes. Perceptual Mot Skills. 93(2):323-8.
Bohannon, R. W. (2008). Hand‐Grip Dynamometry Predicts Future Outcomes in Aging Adults. Journal of Geriatric Physical Therapy. Volume 31 – Issue 1 – p 3–10.
Bohannon, R. W. (2010). Grip strength impairments among older adults receiving physical therapy in a home-care setting. Perceptual and Motor Skills: Volume 111, Issue, pp.
Roberts, H.C., Sydall, H.E., Sprakes, J., Ritchie, J., Butchart, J., Kerr, A., Cooper, C., Sayer, A.A. (2014). Grip strength and its determinants among older people in different healthcare settings. Age and Ageing 43, 241-246.