Posted on

Voedingssuplementen, wanneer neem je wat?

vitamine d

In dit artikel gaan we in op specifieke mogelijkheden voor het gebruik van vitamine/mineralensupplementen.

Bloedonderzoek
Wanneer je bij de huisarts of specialist bloedonderzoek hebt laten doen, kun je vrij nauwkeurig bepalen waar je behoefte aan hebt. Ga ook na wat je tekort heeft veroorzaakt en probeer indien mogelijk ook deze oorzaak aan te pakken. Wanneer je dan een supplement gebruikt, let dan op dat je de dosering niet te hoog maakt, want dan breng je het lichaam weer uit balans. Meestal zal je na bloedonderzoek een supplement gaan gebruiken in overleg met degene die het onderzoek heeft laten uitvoeren.

Tijdelijk minder gezond eten
Als je (tijdelijk) een minder gezond voedingspatroon hanteert, zoals op vakantie, tijdens ziekte, dieet of bij gebrek aan eetlust, kan een multivitamine- en mineralensupplement ook een goede aanvulling zijn. Let op de kwaliteit van het supplement: betaal liever iets meer, dan dat je een supplement koopt waarvan je niet zeker weet of de samenstelling klopt.

Zwangerschap 
Als je zwanger bent, of wilt worden, wordt het slikken van foliumzuur (vitamine B11) aanbevolen. Echter, bij een gemiddeld voedingspatroon zijn er nog meer voedingsstoffen nodig voor een optimale kans op het goed laten verlopen van de zwangerschap. Zelfs bij de aanbevolen gezonde voeding door het Voedingscentrum blijkt deze te weinig foliumzuur, vitamine A, D, B1, mineralen selenium, zink vezels en omega-3-vetzuren te leveren. Je kunt aan deze voedingsstoffen komen via gangbare voeding, met het advies van een diëtist. Je kunt er ook voor kiezen om je voeding aan te vullen met een supplement, speciaal voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens.

Vegetarisch of veganistisch
Wanneer je vegetarisch bent, kun je in principe alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Het is belangrijk om voldoende B-vitamines binnen te krijgen, maar ook voedingsstoffen als carnitine en taurine. Bovendien zouden de essentiële eiwitten in de juiste verhoudingen aanwezig moeten zijn. Wanneer je veganistisch bent en dus helemaal geen dierlijke producten gebruikt, is het gebruik van supplementen onvermijdelijk voor een goede gezondheid. Er kan namelijk een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Kant-en-klare vegetarische burgers zijn verrijkt met vitamine B12, maar vleesvervangers als tofu en tempé bevatten geen vitamine B12. Verder kan een veganistische voeding gemakkelijk te weinig calcium en vitamine B2 bevatten, voedingsstoffen die vooral door zuivelproducten worden geleverd. Het is zowel voor vegetariërs als veganisten zeer aan te raden de hulp van een (natuur-)diëtist in te schakelen.

Vitamine D 
Vitamine D komt regelmatig onder de aandacht in de media, omdat we er in Nederland te weinig van binnenkrijgen. Vitamine D is belangrijk voor (o.a.) een goede botopbouw, weerstand, darmwerking, huid, spieren en een goed humeur. Je kunt vitamine D zelf aanmaken met behulp van zonlicht en door 2x per week vette vis te eten. Omdat we meestal niet 2x per week vette vis gebruiken, en niet genoeg buiten komen, hebben veel mensen een vitamine D tekort. Vooral als je een donkere huidskleur hebt loop je risico, omdat je dan minder vitamine D aanmaakt door de zon. Vitamine D wordt kunstmatig toegevoegd aan halvarine en margarine, en komt van nature voor in roomboter. Omdat steeds meer mensen minder of geen brood eten en dit niet meer besmeren met halvarine/margarine/boter, gaat de inname van vitamine D nog verder omlaag. De adviezen om ons in te smeren met factor 50 en de zon te vermijden, maakt de situatie er niet beter op. Zeker in de winter kan het geen kwaad om dagelijks een vitamine D supplement te gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.