Posted on

Veilig en verantwoord barbecueën

BBQ

Zodra de zon schijnt, gaat bij veel mensen de barbecue aan. Gezellig samen buiten eten, of je nu kiest voor vlees, vis, groente, fruit of vleesvervangers. In dit artikel lees je hoe je verantwoord en veilig kunt barbecueën — met oog voor gezondheid, hygiëne én het milieu.

Wat leg je op de barbecue?
Op de barbecue kun je allerlei lekkers bereiden:
• Klein vlees zoals steak, koteletjes, worstjes of kip
• Vis zoals zalm of garnalen
• Groente zoals maïskolven, paprika en champignons
• Fruit zoals banaan of appel
• Vleesvervangers zoals vegaburgers of tofu

Zo ga je stap voor stap te werk (vlees en vis)
1. Verwarm de barbecue op tijd.
o Gas of elektrisch: na 10 minuten klaar voor gebruik
o Houtskool: wacht 30 tot 60 minuten tot de kolen wit zijn en niet meer vlammen
2. Zorg dat het rooster op de juiste hoogte hangt (25–40 cm boven de kolen) en bestrijk het met een beetje olie.
3. Begin met producten die lang moeten garen.
o Raadpleeg eventueel een rooster- of gaartijdentabel
o Sommige producten kun je beter eerst voorgaren
4. Draai pas als er een korstje ontstaat.
o Keer daarna regelmatig tot alles goed gaar is

Gezonde en milieubewuste tips
• Voorkom aanbranding: zwarte randjes kunnen schadelijke stoffen bevatten (zoals PAK’s en acrylamide). Snijd die weg.
• Kies voor milieuvriendelijker materiaal:
o Gasbarbecues zijn het minst belastend
o Kokosbriketten zijn duurzamer dan gewone houtskool
• Eet minder vlees, meer groente en vleesvervangers voor een lagere milieu-
impact

Hygiëne: zo voorkom je buikklachten
• Maak vlees en vis goed gaar of koop ze voorgegaard
• Gebruik aparte tangen en borden voor rauwe en gare producten
o Plak eventueel stickertjes om ze te onderscheiden
• Bewaar eten zo lang mogelijk gekoeld
o Zet alleen kleine porties buiten en vul steeds bij
• Check de tips van de ‘5x veilig-kaart’ van het Voedingscentrum

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.